Ponedjeljak: južina, toplo, većinom suho

Mnogobrojnim proljetnim bojama ovogodišnjega Uskrsa, jednog od kasnijih u godini, srećom za mnoge -  nije pridonijelo 'šareno' vrijeme, ali i njega će biti sljedećih dana, osobito od utorka... Već na blagdanski Uskrsni ponedjeljak - dan planeta Zemlje - diljem će Hrvatske i okolice biti više oblaka nego tijekom Uskrsa, pri čemu će biti i vjetrovitije, posebice na Jadranu, gdje će zapuhati umjereno, ponegdje i jako jugo, a mjestimice na jugu Hrvatske već može pasti i malo kiše.

U utorak će u Hrvatskoj i okolici biti još oblačnije i vjetrovitije nego u ponedjeljak, na Jadranu uz uglavnom jako i olujno jugo, te gotovo posvuda uz barem malo kiše, a osobito na Jadranu i uz njega može biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Ponegdje je moguća i "blatna" kiša, ili "prljava", u kojoj će biti pustinjskog pijeska. Temperatura zraka u većini će se krajeva sniziti pa će poslijepodne u mnogim mjestima unutrašnjosti vjerojatno biti najhladnije u posljednjem travanjskom desetodnevlju.

Od srijede ponovno toplije, uz više sunčana vremena, ali i dalje uz povremenu mjestimičnu kišu, te manje vjetrovito nego u utorak...

Detaljniju prognozu za sljedeće dane po područjima za HRT je pripremio mr. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Dan planeta Zemlje: većinom suho, barem djelomice sunčano, jugomr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i bit će iznadprosječno toplo. Vjetar povremeno umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 5 °C, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.

Iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, i pritom većinom sunčano, poslijepodne uz ponegdje umjerenu naoblaku, te uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima djelomice sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, a uz obalu umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 6 °C, na moru između 10 i 15 °C, a najviša dnevna od 18 do 22 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano. Uz postupno sve više oblaka prema kraju dana mjestimice može pasti i malo kiše. Puhat će umjereno i jako, prema otvorenom moru i vrlo jako jugo pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od 7 do 9 °C, uz obalu između 12 i 15 °C, a najviša dnevna od 18 do 23 °C.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, gdje će uz promjenljivu naoblaku mjestimice biti kiše, osobito prema kraju dana, a mogući su i lokalni pljuskovi. Puhat će umjereno i jako jugo."

U utorak oblačno, kiša, olujno jugo, a od srijede promjenljivo...

"U utorak na kopnu većinom oblačno, mjestimice s kišom, uz pad temperature zraka. Ponegdje može biti i prljave kiše s pustinjskim pijeskom iz Sahare. Puhat će umjeren i jak jugoistočni vjetar. U srijedu promjenljivo, povremeno s lokalnim pljuskovima uz porast temperature zraka, u četvrtak i petak djelomice sunčano i još toplije, a u subotu novo naoblačenje s kišom.

Na Jadranu u utorak promjenljivo i nestabilno s kišom, a lokalno može biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom. Prljava kiša s pustinjskim pijeskom iz Afrike može biti češća pojava nego na kopnu. U srijedu djelomice sunčano s malo kiše na sjevernom dijelu. U četvrtak djelomice sunčano, a zatim u petak i subotu ponovno mjestimice kiša. Puhat će umjereno i jako jugo, koje u utorak ponegdje može biti i olujno.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će u većini Hrvatske biti visoka koncentracija peluda drveća, a na Jadranu i korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom ponedjeljka će u Hrvatskoj i okolici biti većinom visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana