Uskrs: sunčano i relativno toplo, jačanje južine

Ni subotnje, a ni nedjeljno vrijeme nije kao Grga Čvarak*: "čas je dobar, čas je zao", ali bi ga takvim neki mogli opisati u sljedećem tjednu, osobito od ponedjeljka navečer...

I Uskrs će biti sunčan i iznadprosječno topao, čak i topliji od Velike subote, ali diljem Hrvatske ipak ne i vedar kao subota, osobito ne na Jadranu i područjima uz njega, gdje će najprije dolaziti visoki oblaci - cirusi i cirokumulusi, zatim i cirostratusi - visoki vlaknasti, koprenasti, perjasto-pramenovski mliječnobijeli... Tko ne gleda u nebo, neće ih ni zamijetiti jer Sunčeva svjetlost kroz njih prolazi i ne stvaraju sjenu. Osim njih, na novu promjenu vremena upućivat će i poslijepodnevni pad tlaka, dolazak toplijeg zraka te jačanje jugozapadnjaka i juga.

Već tijekom Uskrsnog ponedjeljka jugo će na Jadranu biti često jako, gdjekad vjerojatno i olujno, a ponegdje već prijepodne može pasti i malo kiše - mala vjerojatnost postoji na južnom i dijelu srednjeg Jadrana, osobito na otocima. No, u većini će Hrvatske još biti dojam sunčana vremena, u sjevernim kopnenim krajevima uz još višu poslijepodnevnu temperaturu zraka nego u nedjelju. Navečer, međutim, počinje sasvim druga priča, najprije na otocima, zatim na obali, pa sve sjevernije...

U utorak će u mnogim krajevima prevladavati oblačno, u većini unutrašnjosti i manje toplo nego do ponedjeljka, a posebice na Jadranu i vjetrovito, uz jako i olujno jugo. Povremeno će padati kiša, osobito na Jadranu i područjima uz njega i u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i obilnijih. Valja upozoriti i na mogućnost mjestimične "blatne" kiše budući da će jaki visinski vjetrovi donositi nad Sredozemlje i dio južne Europe pijesak iz Sahare.

Od srijede pak opet toplije, ali promjenljivo, uz povremenu mjestimičnu kišu. Na Jadranu će i dalje prevladavati jugo, ali slabije nego u utorak.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane po područjima za HRT je pripremila dr. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Uskrs: sunčano i relativno toplo, južinadr. sc. Petra Mikuš Jurković: "I tijekom Uskrsa će na istoku zemlje prevladavati vedrina, samo ponegdje uz visoke prozirne oblake. Zbog toga će jutro biti svježe, mjestimice je pri tlu moguć i mraz, a danju još toplije nego  u subotu, i oko 23 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako toplo, a na nebu će se izmjenjivati samo koprenasti oblaci koji neće zaklanjati sunce. No uz vedru noć, i ovdje jutro svježe, mjestimice je također pri tlu moguć mraz.

Mraza će ujutro biti i po kotlinama Like i Gorskoga kotara, a danju će prevladavati sunčano, uz temperaturu oko 20 °C. Još toplije bit će duž obale sjevernog Jadrana, gdje će postupno dolaziti sve više visokih oblaka. Sredinom dana zapuhat će jugozapadnjak i jugo, koji će prema večeri postupno jačati.

Jugo će od sredine dana puhati i u Dalmaciji te donositi sve više vlage, a s njom i oblake. Tijekom Uskrsa ipak samo visoke prozirne, koji neće odviše kvariti dojam sunčanog vremena. Danju će biti ugodno toplo, uz temperaturu između 20 i 23 °C, no jutro u unutrašnjosti još razmjerno svježe.

I na jugu Hrvatske više oblaka nego u subotu, ali i dalje će prevladavati sunčano uz temperaturu oko 21 °C. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak i jugo, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito."

I dalje relativno toplo, ali promjenljivije, vjetrovitije...

"Razmjerno toplo bit će i idući tjedan. U ponedjeljak još većinom sunčano, a zatim oblačnije i nestabilnije. U većini će kopnenog područja najviše oblaka biti u utorak, kada će pasti i glavnina kiše, a u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije mogući su i obilniji pljuskovi, pa i grmljavina.

Na Jadran će kiša stići prije - u ponedjeljak navečer, najprije na dalmatinske otoke, a zatim će se u noći na utorak proširiti na cijelu obalu. Mjestimice može biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Od srijede opet sunčanije, no i dalje nestabilno. Novi će tjedan proteći u znaku juga, koje će često biti jako, u utorak ponegdje i olujno.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u nedjelju će u većini Hrvatske biti visoka koncentracija peluda drveća, a na Jadranu i korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom nedjelje će u Hrvatskoj i okolici biti visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana 


*povodom 20. travnja 1920. godine - rođenja Ratka Zvrka