Subota: pretežno vedro, relativno toplo

U želji za najavom stabilnog vremena za blagdanski vikend,
a i od Zvijezda pjevaju subotnji iznenađujući "happy end",
slijedi prognoza neuobičajena, ali vjerujem ipak razumljiva i barem nekima vrijedna,
manje zbog poveznica, a više zbog najave promjene početkom sljedećega tjedna...

Za razliku od prošlih dana, subotnje nebo Tadijanovićevo "stado ovaca u bijelim runima" neće pasti, nego bi neke moglo podsjetiti na Ujevićevu "kristalnu kocku vedrine". I to neće biti samo , nego će se diljem Hrvatske moći zapjevati ona vedra .

No u nastavku mnogima produljenog blagdanskog vikenda tu Ujevićevu baštinu u meteorološkom smislu rijetki će baštiniti jer će nam dolaziti sve vlažniji zrak pa će već u nedjelju i posebice ponedjeljak mnogi moći pomisliti kako . I to će se, sve češći i tamniji, najprije smijati, a do kraja ponedjeljka i još češće tijekom utorka . Pritom će ponegdje, osobito na Jadranu i uz njega biti i pljuskova, a prijetit će i munja i . 

Navedene pjesme vjerojatno se neće zapjevati u posljednjoj ovogodišnjoj emisiji Zvijezde pjevaju, ali se možda čuje neka druga s aktualnim meteorološkim motivom. A ako i ne - tijekom vikenda će i zbog sunčanog i iznadprosječno toplog vremena i zbog radosti Uskrsa jamačno mnogi zapjevati. Iako, budući da , onima koji pate zbog njegova jačanja - a od ponedjeljka do utorka puhat će često jako, gdjekad i olujno - vjerojatno će manje odgovarati vesele pjesme, a više će suosjećati uz lagani Južina bluz predsjednika žirija emisije Zvijezde pjevaju...

Detaljniju, a i "normalniju" prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Subota - pretežno vedro, relativno toploDunja Plačko-Vršnak: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti vedro, uz slab vjetar, te uz najnižu jutarnju temperaturu između 4 i 7 °C i najvišu poslijepodnevnu većinom 20 ili 21 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, također uz sunčano vrijeme i slab vjetar.

Sunčano će biti i na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će jutro biti svježe, uz temperaturu između 2 i 4 °C, što je u granicama prosjeka za doba godine. Vjetar će biti slab, a uz obalu će ujutro puhati slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Poslijepodnevna temperatura u gorju od 17 do 20 °C, a u unutrašnjosti Istre i uz more između 20 i 22 °C.

Vedro će biti i u unutrašnjosti Dalmacije te na srednjem Jadranu. Nakon jutarnje bure zapuhat će slab do umjeren maestral uz malo do umjereno valovito more. Najviša dnevna temperatura od 20 do 23 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje oblaka također neće biti. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju jugozapadni i sjeverozapadni vjetar."

Do ponedjeljka većinom sunčano, uz sve izraženiju južinu, zatim...

"U nedjelju u unutrašnjosti sunčano i još malo toplije. U ponedjeljak više oblaka, a navečer i u noći na utorak mjestimične kiše može biti u gorju. U utorak će se naoblačenje proširiti na cijelu unutrašnjost, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, te manji pad temperature zraka. U nastavku tjedna uz promjenljivu naoblaku malo kiše još može biti i u srijedu, zatim ponovno sunčanije i toplije.

Na Jadranu će u nedjelju već biti visokih, koprenastih oblaka. U ponedjeljak će se porast naoblake nastaviti uz jačanje juga, a krajem dana i u noći na utorak bit će mjestimične kiše, pa i obilnijih pljuskova i grmljavine. U utorak promjenljivo uz kišu i grmljavinu te vjetrovito uz jako, mjestimice i olujno jugo. Juga će biti i u nastavku tjedna, ali bi ipak trebalo biti sunčanije i uglavnom suho.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će u većini Hrvatske biti visoka koncentracija peluda drveća, a na Jadranu i korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom subote će u Hrvatskoj i okolici biti visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana