Četvrtak: oblačnije, ponegdje i malo kiše

Ako je prošli vikend još i bilo nekih dilema oko vremena potkraj ovoga tjedna, već je prošlih dana atmosfera djelovala sve stabilnijom, a sada se može gotovo pa tvrditi kako će Uskrsni blagdani proći u iznadprosječnoj toplini pa i većinom sunčanome vremenu, osobito od petka do nedjelje. Pritom će tlak zraka biti u padu, a još izraženija južina primjećivat će se, neki je i osjećati - od ponedjeljka, kada se ponovno povećava vjerojatnost za povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom u obliku kratkotrajnih pljuskova. Pritom valja naglasiti kako je riječ o mogućem razvoju vremenskih događanja, trenutačno najvjerojatnijem, ali ne i sigurnom.

A posebnu vjerojatnosnu prognozu* za ponegdje malo kiše u četvrtak, kao i još neka obilježja vremena sljedećih dana, tijekom kojih će slab jutarnji mraz biti sve rjeđa pojava, a koncentracija peluda još i veća nego do srijede - pripremila je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Četvrtak - prolazno naoblačenje, ponegdje i malo kiše
dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U četvrtak će biti više oblaka nego u srijedu, pri čemu lokalno može pasti i malo kiše, pa i u obliku kratkotrajnih pljuskova za koje je najveća vjerojatnost poslijepodne u istočnoj Hrvatskoj. Zbog više oblaka jutarnja će temperatura biti viša nego u srijedu, između 5 i 7 °C, a danju od 16 do 19 °C. Prolazno će puhati umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti prolazno oblačnije, uz mogućnost za lokalno malo kiše, uglavnom u južnijim predjelima, ali i dalje će se zadržati ugodno toplo uz dnevnu temperaturu oko 17 °C.

U gorskoj Hrvatskoj kiša je najvjerojatnija, no bit će mjestimična i u malim količinama. Ujutro je još uglavnom po kotlinama moguć slab mraz, a danju će uz promjenljivu naoblaku temperatura porasti na oko 14 °C. Duž obale će biti razmjerno vjetrovito, podno Velebita uz umjereno do jaku buru, koja će popodne slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, a dnevna temperaturu oko 20 °C.

Podjednako toplo bit će i u Dalmaciji, gdje će vjetar biti slabiji, u noći duž obale uglavnom umjerena bura, a danju vjetar s mora. Bit će većinom sunčano, no popodne uz više oblaka uglavnom u unutrašnjosti može biti pokojeg pljuska.

Poneka kap kiše uz prolazno više oblaka može pasti i na krajnjem jugu Hrvatske, no veći dio dana prevladavat će sunčano, uz najviša temperaturu između 19 i 21 °C. Ujutro će puhati do umjerena bura, koja će danju okrenuti na zapadnjak i jugozapadnjak, pri ćemu će more biti malo do umjereno valovito."

Od petka većinom toplije, do ponedjeljka i suho i sunčano, zatim...

"Uskrsni blagdani na kopnu
će proći u iznadprosječnoj toplini i većinom sunčanom vremenu, u subotu i pretežno vedrom. Jutra će biti manje svježa, ali se ipak, ponajprije u gorju ne može isključiti slab mraz pri tlu. Od ponedjeljka pak više oblaka, a u utorak uz jugoistočnjak raste vjerojatnost za povremenu kišu ili pokoji lokalni pljusak.

Na Jadranu su nestabilnosti moguće već u ponedjeljak poslijepodne. Do tada će prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo. Ujutro će puhati bura, a danju vjetar s mora. No u nedjelju okreće na jugo, koje će početkom tjedna jačati, zbog čega će i jutarnja temperatura još malo porasti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će gotovo diljem Hrvatske biti visoka koncentracija peluda drveća, a na Jadranu i korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom četvrtka će u Hrvatskoj i okolici biti umjeren, ponegdje i visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana *Značenje vjerojatnosne prognoze - prognozirani postotak na slici Hrvatske i okolice označava subjektivnu prognozu pojave kiše u pojedinom manjem području, makar u samo jednom mjestu tog područja.
Postotak ne znači da će toliki dio područja biti pod kišom ili da će u tolikom postotku naseljenih mjesta padati kiša.
Iz slike bi se trebalo zaključiti kako je najveća vjerojatnost kiše, makar i samo poneke kapi - oko 75% u zapadnoj Slavoniji, zatim oko 70% u Gorskome kotaru i Lici itd., a najmanja je vjerojatnost kiše - samo oko 10% - na većem dijelu Jadrana.