Srijeda: većinom sunčano, ujutro ponegdje mraz

Nebeska vedrina mnogima je "popravila" raspoloženje, ali nekima u unutrašnjosti prouzročila i probleme zbog jutarnjeg mraza. Bit će ga i u srijedu, kada će temperatura zraka na 5 cm iznad tla u većini unutrašnjosti vrlo vjerojatno opet biti niža od 0 °C, a ponegdje se mogu dogoditi i vrijednosti poput onih u utorak, kada je u Slavonskome Brodu izmjereno -5 °C, u Varaždinu čak -6 °C! Srećom, na 2 metra visine "minusi" su bili rijetki, uglavnom u gorju, Posavini i Zagorju, a u srijedu će biti još i rjeđi.

Osim većinom više temperature, sljedećih će dana biti i više oblaka nego u utorak, ali će i dalje prevladavati sunčano. Malo kiše, pa i u obliku pljuska kojeg može pratiti grmljavina, bit će tijekom četvrtka uglavnom na kopnu, a u južnijim krajevima vjerojatnije u ponedjeljak. No, za detaljnije i pouzdanije prognoze posljednje trećine mnogima produljenog blagdanskog vikenda najbolje je još pričekati. Hladnoće sigurno neće biti, ali za kišu se to ne može tvrditi...


Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Srijeda oblačnija od utorka, ujutro još ponegdje mrazTomislav Kozarić, dipl. ing.: " U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, osobito u drugom dijelu dana u Baranji i Podunavlju. Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati pa će ujutro još mjestimice biti i slabog mraza.

Slab jutarnji mraz moguć je i u središnjoj Hrvatskoj, ali je manje vjerojatan nego u utorak zbog malo više jutarnje temperature. A danju će prevladavati sunčano, uz slab do umjeren sjeveroistočnjak i najvišu temperaturu oko 18 °C.

U gorskoj Hrvatskoj ujutro temperatura i oko -1 °C, pa je mraz najvjerojatniji, a lokalno može biti i magle. Na sjevernom Jadranu najniža temperatura oko 10 °C. Tijekom dana će biti barem djelomice sunčano s najvišom temperaturom od 15 °C u gorju do 20 °C na sjevernom Jadranu. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak i bura, a poslijepodne na otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano. Puhat će slaba i umjerena bura, poslijepodne na moru zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito more, a prolazno će biti i jugozapadnog vjetra. Najviša dnevna temperatura između 17 i 22 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz mnogo sunčanih sati, na otocima i vedrine. Vjetar uglavnom slab, a poslijepodne na otvorenom do umjeren zapadni i sjeverozapadni uz malo do umjereno valovito more."

U četvrtak oblačnije, ponegdje uz malo kiše, pa do utorka suho i toplije...

"U četvrtak u unutrašnjosti promjenljivo i prolazno nestabilnije, uz mjestimice malo kiše, a puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. Od petka pretežno sunčano i toplije, a vjetar uglavnom slab. Krajem razdoblja očekuje se jačanje jugozapadnjaka. Jutarnja temperatura viša nego u utorak i srijedu, a i danju će u petak i tijekom blagdanskog vikenda biti toplije, često i oko 20 °C.

Na Jadranu će u četvrtak biti i sunca i oblaka, a bura će prolazno biti malo jača. Zatim će prevladavati sunčano, uz buru uglavnom ujutro, a u poslijepodnevnim satima do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Krajem razdoblja zapuhat će jugo uz porast naoblake. Postupno će biti još malo toplije s najvišom temperaturom oko 20 °C, pa i višom.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će na Jadranu biti visoka koncentracija peluda i drveća i korova, a nekima u kopnenom području može smetati i umjerena koncentracija peluda drveća.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom srijede će u Hrvatskoj i okolici biti umjeren, u južnijim krajevima većinom i visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana