Utorak: sunčanije i danju toplije, ali ujutro ponegdje mraz

Kao što je i počeo, Veliki tjedan nastavlja se zamjetno drukčijim vremenom od onoga u prošlome tjednu, kada je bilo kišovito i u većini Hrvatske relativno svježe. Štoviše, srednja najviša poslijepodnevna temperatura zraka od petka do nedjelje ponegdje je bila kao rijetko kada u povijesti mjerenja - na postaji Zagreb Maksimir, primjerice, niža je bila samo 1982. i 1987. godine.

U ovome će tjednu, uz prevladavajuće sunčano vrijeme poslijepodneva biti znatno toplija, u mnogim mjestima čak i uz višu temperaturu od prosječne druge polovine travnja, ali će jutra još često biti relativno svježa, posebice u utorak i srijedu, kada je na kopnu pri tlu moguć slab mraz.

Malo kiše samo ponegdje može pasti u četvrtak, a tek početkom novoga tjedna znatnije se povećava vjerojatnost za diljem Hrvatske ponovno promjenljivije i nestabilnije razdoblje.


Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Utorak: sunčanije i  danju toplije, ali ujutro ponegdje mraz

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano uz slab vjetar. Ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle. Najniža jutarnja temperatura između 1 i 4 °C, a najviša dnevna oko 16 °C.

Još malo hladnije jutro bit će u središnjoj Hrvatskoj uz temperaturu između 0 i 3 °C, pa uz tlo može biti slabog mraza. Prevladavat će sunčano uz najvišu temperaturu od 16 do 19 °C.

U gorju će ujutro također biti slabog mraza, mjestimice je moguća i magla, a danju će prevladavati sunčano. Sunčano će biti i na sjevernom Jadranu, ujutro uz obalu uz umjerenu, podno Velebita i jaku buru koja će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar. More malo do umjereno valovito. Poslijepodnevna temperatura oko 13 °C u gorju, a na Jadranu između 16 i 18 °C.

Obilje sunca bit će i na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije. Ujutro će uz obalu puhati slaba bura, danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 5 do 7 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 16 do 19 °C.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano i ugodno toplo uz temperaturu između 18 i 20 °C. Nakon umjerene bure, danju će puhati slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar."

U nastavku tjedna većinom sunčano i još toplije, ali u četvrtak...

"U srijedu ujutro još mjestimice na kopnu može biti mraza, dok će danju uz pretežno sunčano vrijeme biti još malo toplije. U sljedeća dva dana bit će prolazno više oblaka, a malo kiše može pasti u četvrtak. Zatim do kraja tjedna ponovno pretežno sunčano uz temperaturu i oko 20 °C.

Na Jadranu sljedećih dana pretežno sunčano, u četvrtak uz prolazno više oblaka. Uglavnom će ujutro uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar. Bit će još malo toplije, prema kraju tjedna uz temperaturu nerijetko višu od 20 °C.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u utorak će visoka koncentracija peluda drveća biti uzduž cijeloga Jadrana, a na njegovom većem dijelu će biti i visoka koncentracija peluda korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i tijekom utorka će u Hrvatskoj i okolici biti umjeren, ponegdje i visok, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana