DIP pripremio Vodič za financiranje izborne promidžbe

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je Vodič za financiranje promidžbe na izborima za Europski parlament (EP), koji je dostupan na DIP-ovim mrežnim stranicama.

U Vodiču DIP podsjeća 33 izborna sudionika, 31 političku stranku i koaliciju te dvije nezavisne liste da za donacije veće od pet tisuća kuna moraju s donatorima zaključiti ugovor, uz koji treba priložiti i donatorovu izjavu da se protiv njega ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom, odnosno proračunu lokalnih jedinica ili zaposlenicima.


Također sudionike EU izbora podsjeća na još jednu novost; naime, financijski izvještaji o financiranju izborne promidžbe dostavljaju se DIP-u unosom u Informacijski sustav za nadzor financiranja, a na njegovoj se mrežnoj stranici ti izvještaji objavljuju.

Dogodi li se da dobiju donaciju veću od pet tisuća kuna, za koje nemaju zaključen ugovor s donatorom, političke stranke odnosno nositelji nezavisnih lista dužni su je prijaviti DIP-u, te njen iznos uplatiti u korist državnog proračuna, najkasnije 15 dana od dana primljene uplate.

Ukoliko ne žele zadržati uplaćenu im donaciju za koju nisu zaključili ugovor, mogu je odbiti tako da iznos donacije uplate u državni proračun, najkasnije u roku 8 dana od dana njene uplate.

Inače, fizičke osobe, a u njih se ubrajaju i obrtnici, mogu pojedinoj stranci te pojedinoj nezavisnoj listi za financiranje promidžbe za Europski parlament donirati maksimalno 30 tisuća kuna, za pravne osobe ukupna dopuštena vrijednost donacije je 200 tisuća kuna.

Donacije se mogu prikupljati najkasnije do završetka izborne promidžbe za euroizbore, dakle do ponoći, 24. svibnja, podsjeća DIP na čijim je mrežnim stranicama Vodič dostupan.

U Hrvatskoj se za mjesto u Europskom parlamentu natječu 33 liste, među njima su samo dvije nezavisne, liste sudca Mislava Kolakušić te europarlamentarke Marijane Petir, šest je koalicijskih, ostale su stranačke.

Hrvatski birači svojih će 12 zastupnika u Europskom parlamentu birati u nedjelju, 26. svibnja. Moći će birati između 396 kandidata, što je stotinjak više nego 2014., kada se birao jedan zastupnik manje.