Novi tjedan - novo vrijeme, ali i neke meteo-dileme...

Novi tjedan - novo vrijeme,
ali i nove meteo-teme
zaokupit će ovo naše pleme,
nekima prouzročiti i sitne dileme.

Zbog dosadašnje vlage i buduće topline nicat će skoro svako sjeme,
pri čemu sunce od "javnog nastupa" neće imati treme
pa će svakodnevno dodatno grijati svako tjeme.

Stoga će onima osjetljivije kože sve češće trebati zaštitne kreme,
i sve više će ih ostvarivati, a ne samo pjevati: "Na Sleme, na Sleme",
te se upućivati u brda i planine i bez naročite stručne i druge spreme,
pri čemu zimske gume i lanci još samo u ponedjeljak moraju biti dio auto-opreme.

No, nekima bi sljedećih dana jutarnji mraz mogao prouzročiti probleme.
A u ponedjeljak će i olujni udari bure podno Velebita biti teško breme.
Srećom, neće biti tolika studen da akumulatorima trebaju kleme.
Štoviše, dolazi vrijeme da se šalovi i kape pospreme,
i umjesto njih - kratki rukavi i nogavice - a i turistička zdanja - pripreme.

Detaljniju, a i "normalniju" prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Ponedjeljak: sunčanije, toplije, vjetrovitije...Dr. sc. Tanja Renko: "I u ponedjeljak na istoku Hrvatske uz više oblaka može pasti malo kiše, većinom u Posavini, gdje lokalno može biti i magle. U nastavku dana promjenljiva naoblaka te mala vjerojatnost za mjestimičnu kratkotrajnu kišu. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj također razmjerno vjetrovito uz umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni vjetar. Nakon mjestimične kiše ujutro - tijekom dana oblaka će biti sve manje, a s jutarnjih 6 do 8 °C temperatura će porasti na 14 do 16 °C.

U Gorskom kotaru i Lici prijepodne oblačno, ponegdje s malo kiše, a poslijepodne postupno razvedravanje. Na sjevernom će Jadranu biti djelomice sunčano uz umjerenu i jaku buru, podno Velebita na udare i olujnu. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 6 °C u gorju i unutrašnjosti Istre, a duž obale i na otocima između 9 i 12 °C. Najviša dnevna u Gorskom kotaru i Lici od 8 do 13 °C, a na moru između 16 i 18 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno, a više će sunčana vremena biti poslijepodne, kada će i bura biti jača. Jutarnja temperatura zraka od 7 °C u unutrašnjosti do 12 °C uz more, a najviša dnevna između 16 i 19 °C.

Podjednako toplo bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također zapuhati bura koja će prijepodne biti slaba i umjerena, a navečer ponegdje i jaka. More će pritom biti malo do umjereno valovito."

Sljedećih dana toplija poslijepodneva, ali ujutro na kopnu moguć mraz...

"U nastavku tjedna u unutrašnjosti danju još toplije, uz pravu proljetnu temperaturu, početkom blagdana često i uz više od 20 °C. No u utorak i srijedu ujutro bit će hladno, ponegdje i uz mraz pri tlu, a moguća je i magla, uglavnom kratkotrajna. Prevladavat će suho i sunčano vrijeme, uz samo povremeno umjerenu naoblake, te slab vjetar.

Na Jadranu će bura već u utorak oslabjeti duž cijele oblake, te će veći dio tjedna prevladavati dnevna cirkulacija stabilnog vremena - ujutro burin ili samo ponegdje do umjerena bura, a danju maestral - sjeverozapadni i zapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni. Uz obilje sunčana vremena temperatura će biti u porastu, od sredine tjedna nerijetko uz poslijepodnevnih oko 20 °C pa će se i more zagrijati na vrijednosti sve ugodnije za kupanje.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će visoka koncentracija peluda drveća biti uzduž cijeloga Jadrana, a na njegovom većem dijelu će biti i visoka koncentracija peluda korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

Premda će oblaka biti znatno manje nego prošlih dana, UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i tijekom ponedjeljka će još u Hrvatskoj i okolici biti uglavnom nizak i umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana