Amsterdamska koalicija predstavila dio programa za eurozonu i proširenje EU

Predstavnici Amsterdamske koalicije u Rijeci su predstavili dio svoga programa koji se odnosi na zastupanje vrijednosti tolerancije, slobode i jednakosti te na proširenje EU i ulazak Hrvatske u eurozonu, poručivši kako ta koalicija želi biti lice napredne Hrvatske.

- Naša lista je najbolja, jer njeguje vrijednosti koje predstavljaju Europu - mir i stabilnost, blagostanje i napredak, poštivanje ljudskih prava i sloboda, obrazovanje - za to se borimo", naglasila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Istaknula je i da je Hrvatska dobila priliku postati dio ujedinjene i uspješne EU, ali da integracija nije završena, jer nam predstoji ulaz u schengenski prostor i eurozonu.

Dodala je i kako 90 posto našeg stanovištva štedi u eurima, da je ulazak u sustav eura prednost, važan za nestanak valutnog i drugih rizika.

Ne dozvoliti da se Hrvatska pretvori u narodnjački klub

-
U Amsterdamskoj koaliciji nismo odustali od vrijednosti boljeg života, vjerujemo da se možemo istrgnuti iz okova korupcije i nesposobnosti. Nikome nećemo dozvoliti da Hrvatsku pretvori u narodnjački klub, želimo biti lice napredne Hrvatske, a to i jesmo - poručila je Mrak Taritaš.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je da "Amsterdamska koalicija doista ima poseban program za europske izbore za razliku od ostalih koji nemaju programa ili su im programi napisani negdje vani, možda u Mađarskoj, primjerice HDZ -u, možda u Teheranu, Živom zidu, možda tko zna gdje..."

Ustvrdio je i kako NATO ima puno posla izvan EU te da u koaliciji smatraju da bi Europa trebala više poraditi na obrambenoj i sigurnosnoj politici.

Govoreći o predstojećim europarlamentarnim izborima, šef HSS-a je rekao kako će tri liste sigurno proći - HDZ-ova, SDP-ova i lista Amsterdamske koalicije, a da ostali, koji prvi puta izlaze na EU izbore možda budu negativno iznenađeni.

Istarski župan i nositelj liste za EU parlament IDS-ovac Valter Flego istaknuo je da je tema proširenja EU i tema sigurnosti, mira i stabilnosti.

- Europa ima nedostataka, birokratizirana je, ali je prije svega projekt mira, a naš je strateški interes da zemlje u okruženju uđu u EU - Srbija, BiH, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. One moraju ispuniti svoje zadaće uskladiti se s europskom pravnom stečevinom, a mi moramo rješiti otvorena pitanja s tim zemljama - kazao je Flego naglasivši da je politička sigurnost preduvjet ekonomskog napretka.

Svatko tko želi uložiti u brodogradnju je dobrodošao

Flego se osvrnuo i na ulaganja u brodogradilišta rekavši kako je to pitanje za ljude s Markova trga, koji već dugo odugovlače cijelu priču.

- Svatko tko želi uložiti u brodogradnju i u radna mjesta je dobrodošao, bili oni Europljani, Kinezi ili drugi i molim da se radi u sedmoj brzini, da se više ne odugovlači, jer želimo konkretne poteze - kazao je.

Kandidati Amsterdamske kolacije za izbore za Europski parlament su: Valter Flego, Jozo Radoš, Zoran Bahtijarević, Silvano Hrelja, Tea Mičić Badurina, Marina Gradišer, Dijana Topčić Rosenberg, Damir Novotny, Mira Morović, Damir Jurić, Krešo Beljak i Anka Mrak Taritaš.