Nedjelja: većinom svježe, ponegdje kiša, bura...

Premda manje nego u subotu, i u nedjelju će još u većini Hrvatske biti relativno svježe, u mnogim mjestima unutrašnjosti uz poslijepodnevnu temperaturu zraka kao malo kada u ovo doba travnja. Pritom će još biti i povremene mjestimične kiše, na Jadranu i gdjekoje grmljavine, a u višem je gorju moguća i poneka snježna pahulja. Podno Velebita će promet nekima ograničavati olujni udari bure.

U ponedjeljak još vjetrovitije, ali uz manje oblaka i toplije. Od utorka mirnije i još sunčanije, uz daljnji porast dnevne temperature, ali i pad jutarnje, pa će mjestimice na kopnu, osim magle, pri tlu biti slaba mraza, osobito u utorak i srijedu.


Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja: većinom svježe, ponegdje kiša, bura...mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo do pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 8 °C, a najviša dnevna između 11 i 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo svježije nego na istoku, te većinom oblačno, povremeno sa slabom kišom, uglavnom u noći i ujutro, te ponovno navečer. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

U gorju pretežno oblačno, povremeno s kišom. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, ali uz mjestimice više oblaka postoji mogućnost kratkotrajne kiše. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna. Jutarnja temperatura od 0 do 4 °C, uz obalu između 7 i 11 °C. Najviša dnevna od 4 do 8 °C, na moru između 12 i 14 °C.

Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno mjestimice s kišom, pa i ponekim pljuskom s grmljavinom. Puhat će slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, uz obalu 9 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 13 do 16 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenljivo i nestabilno vrijeme, povremeno s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Uz obalu će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, a prema otvorenome moru umjeren do jak sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito."

U novome tjednu stabilnije, sunčanije i toplije, ali...

"U ponedjeljak na kopnu
djelomice sunčano i vjetrovito, uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Od utorka sunčanije i postupno sve toplije, ali u utorak ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle, pri tlu i slabog mraza.

Na Jadranu u ponedjeljak razvedravanje, a na jugu je još u početku moguć pokoji lokalni pljusak. Od utorka pretežno sunčano i razmjerno toplo. U ponedjeljak će puhati umjerena i jaka bura, na sjevernom dijelu na udare i olujna, koja će u utorak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u nedjelju će visoka koncentracija peluda drveća biti na sjevernom Jadranu, a na srednjem i južnom Jadranu bit će i visoke koncentracije peluda korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom nedjelje će u Hrvatskoj i okolici biti nizak i umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana