HDZ predstavio svoju listu za EU izbore

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u subotu kako je HDZ-ova lista na izborima za Europski parlament u svibnju, kombinacija velikoga iskustva, znanja, mladosti, najboljih godina, dokazanih ljudi u stranci i na drugim dužnostima koje su obnašali.

Plenković je to izjavio odgovarajući na pitanja novinara poslije predstavljanja kandidata HDZ-ove liste u subotu u Zagrebu.

Naglasio je kako je Hrvatska usidrena u Europskoj uniji po vrijednostima koje i u HDZ-u dijele - državotvornim, domoljubnim, demokršćanskim i narodnjačkim.

Predstavljajući kandidate stranke rekao je kako HDZ nastoji dobiti izbore s ovom listom i tako još više osnažiti hrvatsko gospodarstvo.

Plenković je ocijenio kako su predstojeći izbori za Europski parlament izbori između onih koji znaju i drže smjer razvoja zemlje, i onih koji bi išli nazad i izolirali Hrvatsku, a za naše društvo gore učinili nego bolest.

- Ovi će izbori pokazati koji će politički smjer prevagnuti te koja stranka i koje politike imaju potporu, rekao je Plenković, naglasivši da je HDZ čvrsto europski usmjerena stranaka što će to dokazati pobjedom najbolje liste.

Ocijenio je dobrim međunarodno pozicioniranje Hrvatske, onako kako ga radi Vlada, zastupnici HDZ-a u EU parlamentu te kako djeluju u različitim međunarodnim forumima. 

To pozicioniranje je dio naše strategije, naše politike, rekao je Plenković. 

- Hrvatska je izvrsno predsjedala Odborom ministara Vijeća Europe, a potpredsjednica Vlade je u najužem krugu za izbor glavnoga tajnika Vijeća Europe, dodao je. 

- Naša zastupnica u EU parlamentu, istaknuo je predsjednik HDZ-a, "bit će izabrana za članicu Revizijskoga suda, a HDZ će biti domaćin velikoga kongresa Europske pučke stranke u studenome u Zagrebu, na kojem će biti dvije tisuće ljudi".

- Predsjedanje Hrvatske Europskom unijom bit će kruna našeg zalaganja, ocijenio je Plenković, dodavši kako ono dolazi na 30 obljetnicu državne samostalnosti Republike Hrvatske.

Na predstavljanju u Francuskom paviljonu u zagrebačkom Studentskom centru predstavilo se 12 kandidata s liste HDZ-a za Europski parlament: Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Marijana Balić, Goran Pauk, Nikolina Brnjac, Stjepan Ribić, Domagoj Maroević, Danijel Marušić te Stjepan Adanić.