Subota: većinom svježe, ponegdje kiša, snijeg, bura...

"Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije...",
Preradovićevi stihovi poznati su još otprije...

Primjenjivi su, ali i do sada nepoznati ovi koji će uskoro,
puuuuno lošiji od onih koje piše i pjeva Škoro,
a i ostali članovi žirija Zvijezde pjevaju,
koji i koje nam subotama milozvučje i "vedrinu" daju.
No, cilju - svrsi će ipak poslužiti,
i specifičnu vam prognozu omogućiti...

Elem, kad je tjednima pa i mjesecima vladala suša,
mnoge je već zbog tvrde zemlje zaboljela duša,
i pitali su se hoće li napokon neka sila viša
dati da kod njih padne znatnija kiša.

A nakon malo više od tjedan dana kiše, u petak u gorju čak i snijega,
sve ih je više koji pišu, zovu i prigovaraju kako im je dosta svega.
Hvata ih depresija od oblačnog i kišovitog vremena,
i zaželjeli su da im se opet pošteno vidi sjena.

I hoće - u sljedećem tjednu opet stižu sunčaniji i topliji dani,
ali prije njih će još mnogima zatrebati kišobrani.
A na većini Jadrana, osobito sjevernog - i burobrani!

I toplija će jakna još dobro doći,
najprije zbog dnevne svježine,
i ne baš česte u ovom dijelu godine
,
zatim i još hladnijih jutara i noći.
Sredinom sljedećega tjedna imat ćemo svojevrsni temperaturni jaz:
poslijepodneva će biti sve toplija, a ujutro na kopnu prijeti mraz!

Detaljniju, a i "normalniju" prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Subota: većinom svježe, ponegdje kiša, u gorju i snijeg, bura, jugo..Tomislav Kozarić: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, a povremene kiše bit će mnogo manje nego u petak. Puhat će slab do umjeren vjetar, većinom sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 3 do 6 °C, a najviša dnevna između 7 i 10 °C.

Oblačno će biti i u središnjoj Hrvatskoj, također povremeno sa slabom kišom, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a temperatura uglavnom između 4 i 8 °C.

I u gorju će još uglavnom u prvom dijelu dana biti povremenih slabih oborina, u višim predjelima i susnježice i snijega. Na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno i uglavnom suho. Puhat će ponegdje umjeren sjeveroistočnjak, na moru umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, uz valovito more. Najniža temperatura u gorju od 0 do 3 °C, a najviša od 3 do 6 °C. Na obali ujutro oko 9 °C, a danju oko 13 °C.

Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ali i mjestimice malo kiše, većinom u južnijim predjelima. Puhat će slaba i umjerena bura, a prema jugu i istočni vjetar. Jutarnja temperatura od 6 °C u Zagori do 11 °C na obali, a dnevna između 13 i 16 °C.

Na jugu Hrvatske promjenljivo, mjestimice s kišom, vjerojatno i u obliku ponekog pljuska s grmljavinom. Slabo do umjereno jugo i istočni vjetar pratit će i malo do umjereno valovito more. Temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, u zaobalju ujutro ponegdje niža."

Od nedjelje sve manje oborine i viša poslijepodnevna temperatura, ali i niža jutarnja...

"Na kopnu će još i u nedjelju povremeno biti malo kiše. Početkom novog tjedna stabilizacija i razvedravanje, pa će veći dio tjedna prevladavati sunčano. U nedjelju će puhati slab do umjeren sjeveroistočnjak, u ponedjeljak i jak, a od utorka vjetar većinom slab. Dnevna temperatura u porastu, a jutarnja u utorak i srijedu niža, pa ponajprije po kotlinama pru tlu može biti slabog mraza.

Na Jadranu će u nedjelju još biti promjenljivo uz češće kišu nego u subotu, u Dalmaciji i poneki pljusak s grmljavinom. U ponedjeljak razvedravanje, na jugu uz još moguće lokalne pljuskove, a od utorka pretežno sunčano. U nedjelju na sjeveru umjerena bura. U ponedjeljak bura jača i širi se na cijelu obalu, a već u utorak slabi i okreće na sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura bit će u porastu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će visoka koncentracija peluda drveća biti na Jadranu, na čijem će srednjem Jadranu biti i visoke koncentracije peluda korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom subote će u Hrvatskoj i okolici biti većinom nizak i umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

FESTIVAL ZNANOSTI: BOJE

A ako ste se zbog oblačnog, tmurnog i "sivog" vremena zaželjeli i drugih boja - još samo ovu subotu možete posjetiti neko od predavanja ovogodišnjeg Festivala znanosti...prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana