Na kopnu još moguć slab mraz!

Kiša iz proteklog tjedna mnogim poljoprivrednicima iz Slavonije donijela je zadnju slamku spasa za njihove usjeve. Novi tjedan donosi većinom suho i sunčano vrijeme, pogodno za poljodjelske radove. Nešto niža najviša temperatura zraka očekuje se početkom tjedna, no već oko petka vrijednosti će biti i više od prosječnih. 

Ponegdje moguć slab mraz

Međutim, jutra će zbog vedrih noći u prvoj polovini tjedna biti hladnija. Najniža temperatura na kontinentu očekuje se malo ispod 0 °C. Zato je potrebno pripaziti s osjetljivim biljem. Uzduž Jadrana mogu se očekivati vrijednosti od 4 °C do 7 °C.

Svaka kap kiše i više je nego dobrodošla u ovom sušnom razdoblju koje traje još od jeseni. Prije posljednjih kišnih dana mjestimice na istoku zemlje pala je samo trećina prosječne količine oborine, dok je na jugu zemlje ponegdje već i dosegnut mjesečni prosjek. Stoga na istoku treba voditi računa i o mogućem navodnjavanju radi spašavanja usjeva, a na jugu zemlje o prohodnosti odvodnih kanala zbog velikih količina oborina koje padnu u vrlo kratkom razdoblju. 

Tlo na istoku pogodno za sjetvu, ali na zapadu je bolje još pričekati

Temperatura sjetvenog sloja tla na istoku je već danima iznad 12 °C i ne očekuje se znatniji pad, stoga je pogodno vrijeme za sjetvu kukuruza i suncokreta. U središnjim i sjeverozapadnim predjelima temperatura tla je nešto niža te se za optimalne uvjete savjetuje pričekati zatopljenje sjetvenog sloja. Uzduž Jadrana srednja dnevna temperatura tla je između 13 °C i 16 °C.

I na kraju, voćarima i vinogradarima savjetuje se obilazak nasada, jer zbog nadolazećeg zatopljenja mogući je razvoj biljnih bolesti i štetnika.Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.