Izborna je kampanja - reda mora biti

Iako je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice u četvrtak zastupnike podsjetio da je i službeno počela kampanja za izbore za Europski parlament, te na upozorenje DIP-a o zabrani vođenja kampanje u sabornici, to nije poslušao SDP-ov kandidat na euro izborima Gordan Maras.

S obziroma da nije htio maknuti svoju primidžbenu poruku sa stola, prekinuta je sjednica. Naime, radilo se o naljepnici na njegovu laptopu kojim se promovira u kampanji za izbore za Europski parlament.

Evo kako je SDP-ov zastupnik prokomentirao ono što se dogodilo.

- Rekao sam HDZ-u ne može. Ponašaju se kao je Hrvatska njihova, da su oni jedini mjerodavni raditi pravila i govoriti što se smije, a što ne. U ovom trenutku Plenković ima predizborni skup u Komarni, to se izravno prenosi na HRT-u. Koristi sve moguće državne resurse, došao je avionom u Dubrovnik, ministri se voze u službenim automobilima u kampanji. I oni misle da su građani ludi i da ne vide pored zdravih očiju da oni koriste sve državne resurse. A smeta im što sam ja na svoj laptop stavio svoju naljepnicu. Nisam prekršio nikakav zakon, pogledajte što piše u zakonu o financiranju izborne promidžbe. Oni jednostavno ne žele da se čuje nikoga osim njih, rekao je SDP-ov Gordan Maras.

Grmoja brani Marasa

- U Poslovniku nigdje ne stoji da zastupnik ne smije istaknuti bilo kakvu naljepnicu, slogan ili doći u nekakvoj majici. Mogu se složiti s mišljenjem da je HDZ okupirao sve institucije, javnu televiziju i sva događanja u svrhu svoje promidžbe, a ne slažem se s mišljenjem DIP-a da je netko u neravnopravnom položaju. Samom činjenicom što smo saborski zastupnici imamo veću vidljivost, ali isto tako neki kandidat koji nije zastupnik može napadati zastupnike zato što smo zastupnici i da se u Saboru radi cirkus, ne donose odluke i može imati određenu prednost zbog toga, mišljenja je Grmoja.

Hojski (DIP): Zastupnik koji je kandidat na izborima ne može imati povlašten položaj
 Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski ustrajao je u stavu da saborski zastupnik, koji je kandidat na izborima za Europski parlament, ne može imati povlašteni položaj u odnosu na druge kandidate, te da njegova redovna aktivnost ne može biti korištena za izbornu promidžbu. "U sabornici ima još zastupnika koji su kandidati, a koji nisu posegnuli za tim, pa zaključite", odgovorio je novinarima na pitanje je li Maras u pravu.

Naglašava i kako nije sporan zastupnički posao, ali jesu promidžbeni slogani i plakati. Ne želi prejudicirati što će DIP učiniti ako Maras ne makne laptop s promidžbenom naljepnicom, ali pretpostavlja da će se DIP obratiti SDP-u i upozoriti je da je počela izborna promidžba i na moguće posljedice. "Smatramo da je za prvi dan kampanje to dovoljno da zastupnici shvate naš sav, išli smo prvo s upozornjem, a onda ćemo vidjeti što će se dalje napraviti", istaknuo je Hojski. 

Maras prijavljen DIP-u zbog promidžbenih poruka u sabornici

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prijavio je SDP-ovog zastupnika Gordana Maras Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zbog isticanja promidžbenih poruka za izbore za Europski parlament u sabornici, kazao je tijekom sjednice potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Reiner je ponovio kako je DIP mišljenja da isticanje promidžbenih poruka i slogana u sabornici tijekom izborne promidžbe suprotno zakonu, a za čiju je povredu propisana sankcija gubitka naknade troškova izborne promidžbe. "Imajte si ovo dok ne dođe odluka DIP-a. Možete se omotati cijeli s plakatom 7 puta 7 i raditi što hoćete dok ne dođe odluka DIP-a, jer mi se ne da priuštiti vam da radite cirkus", poručio je Reiner SDP-ovom zastupniku.

Maknuta je konkurencija s reklamirajućim laptopom iz Sabornice, ali ih je ostalo još 29. I oni sa promidžbenim materijalima - penkalama. Dugoročnije Marasu u Sabornici nisu i ne mogu ništa.