Četvrtak: povremena kiša, svježije, jugo pa bura

Sljedećih se dana nastavlja relativno kišovito razdoblje, ali u većini Hrvatske ne i toplo kao do sada. Dapače, temperatura zraka u mnogim će mjestima biti niža od prosječne za ovaj dio travnja, osobito poslijepodnevne vrijednosti u kopnenom području, gdje će petak i subota vjerojatno biti najhladniji dani u ovome mjesecu. Zanimljivo je podsjetiti i na veliku vjerojatnost mjestimičnog padanja susnježice i snijega u noći na petak i u petak prijepodne u zapadnim kopnenim krajevima, u gorju i kasnije, sve do subotnjeg prijepodneva.

Osim niže temperature nego prošlih dana, osjećaj hladnoće u kopnenom će području pojačavati često umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu u četvrtak i petak još jača bura, gdjekad na udare i olujna. Na jugu će prevladavati jugo, najjače u četvrtak i petak.


Ako ćete se uz ponegdje prevladavajuće oblačno, tmurno i "sivo" vrijeme zaželjeti boja i ponešto od njima naučiti - posjetite neko od predavanja na ovotjednom Festivalu znanosti.

A u HRT-ovom agrometeorološkom kutku mogu se naći ovotjedni savjeti Marka Vučetića, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Detaljniju prognozu za nastavak drugog travanjskog tjedna i početak trećega za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Četvrtak: povremena kiša, svježije, jugo pa bura

Krunoslav Mikec, dipl. ing
.: "U četvrtak će u istočnim Hrvatskoj samo mjestimice biti sunčanih razdoblja. Povremeno će padati kiša, a većinom poslijepodne i pljuskovi s grmljavinom, ponegdje moguće izraženiji. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, u drugome dijelu dana sjevernjak. Najniža jutarnja temperatura od 8 do 11 °C, a najviša poslijepodnevna 13 do 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj uglavnom između 7 i 12 °C, uz slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, te uz većinom oblačno vrijeme i povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu, glavninom u noći i prijepodne.

I u gorju i na sjevernom Jadranu kišovitije u prvom dijelu dana, a u drugome su moguća i sunčana razdoblja, posebice u Istri i na otocima. Vjetar u gorju slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na moru će jugo okrenuti na buru, koja će podno Velebita jačati. Temperatura zraka u gorju će biti od 6 do 11 °C, a u Istri i Hrvatskom primorju ujutro oko 10 °C, danju oko 15 °C.

Jugo će puhati i na srednjem Jadranu uz malo, ponegdje umjereno valovito more. Povremene kiše bit će uglavnom u noći i prijepodne, a poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi, osobito u unutrašnjosti Dalmacije. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 13 do 16 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske većinom između 15 i 17, uz promjenljivo oblačno vrijeme i sunčana razdoblja, dulja i češća poslijepodne, ali i još povremenu kišu, moguće i grmljavinu. Puhat će jugo, slabo i umjereno, u noći i ujutro još jugozapadnjak."

I dalje povremena kiša, na kopnu i svježina...

"Oblačno će s povremenom kišom u kopnenom području biti do kraja tjedna. Pritom će biti još malo hladnije pa u noći na petak i u petak ujutro u sjeverozapadnim i gorskim područjima može biti i susnježice, koja je gorju moguća i u subotu. Puhat će sjevernjak i sjeveroistočnjak, na istoku i sjeverozapadnjak. Početkom tjedna vjerojatno opet malo toplije, no i i dalje može biti kiše.

Na Jadranu će puhati bura, osobito na sjevernom dijelu, gdje će jačati na jaku s olujnim udarima. Bura će u subotu prolazno oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar, uz obalu i zapadni. Bit će sunčanog vremena, ali i razdoblja s dosta oblaka, uz koja treba računati na kišu, osobito u petak na jugu. Od ponedjeljka sunčanije i toplije.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će visoka koncentracija peluda drveća biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, te na sjevernom i srednjem Jadranu, gdje će biti i visoka koncentracija peluda korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom četvrtka će u Hrvatskoj i okolici biti većinom nizak i umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana