Srijeda: ponegdje obilnija kiša, malo svježije

Nakon Dubrovnika i Makarske, prosječna travanjska količina oborine do utorka ujutro nadmašena je i u Hvaru i Komiži. Sljedećih će relativno kišovitih dana i još ponegdje, posebice u središnjoj Hrvatskoj, gdje su meteorolozi Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a zbog često obilnije kiše za srijedu objavili upozorenje narančastog stupnja - drugog od moguća tri - koji označava "opasno vrijeme" prema standardima MeteoAlarma - europskog sustava za upozorenja na opasne vremenske pojave.

Pritom će se i temperatura zraka sniziti, zamjetnije u unutrašnjosti, posebice u četvrtak i petak, koji bi ponegdje mogli biti i najhladniji dani u ovome travnju. Stoga ne treba čuditi ako se u noći na petak i u petak ujutro mjestimice u zapadnim krajevima, osobito u gorju, nakratko pojave i snježne pahulje.

Osjećaj svježine od četvrtka do subote u većini će unutrašnjosti pojačavati i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana i bura, a jugo i jugozadnjak zadržavat će se do subote uglavnom u južnijim krajevima.

Uz promjenljivo vrijeme nastavit će se izmjena sunčanih i kišnih razdoblja, uz koja će nas atmosfera darivati paletom boja, pa i barem ponekom dugom. Znanstveno pojašnjenje njezine pojave, kao i drugih boja u prirodi može se naći na ovotjednom 
Festivalu znanosti čija je tema: "Boje".

A u HRT-ovom agrometeorološkom kutku mogu se naći ovotjedni savjeti Marka Vučetića, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Detaljniju prognozu za nastavak drugog travanjskog tjedna i početak trećega za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Srijeda: povremeno kiša, malo svježije

dr. sc. Tanja Renko: "I u srijedu će na istoku Hrvatske
još biti relativno toplo te umjereno do pretežno oblačno. Mjestimične kiše, lokalno i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, bit će uglavnom poslijepodne.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavajuće oblačno vrijeme, a iako će kiše mjestimice biti već od jutra, glavnina će pasti poslijepodne, i to nerijetko u obliku jakih i obilnih pljuskova, ponegdje praćenih i grmljavinom. Vjetar slab sjeveroistočni, a temperatura zraka između 9 i 15 °C.

U gorskoj Hrvatskoj će također prevladavati oblačno vrijeme s povremenom kišom, dok će na sjevernom Jadranu biti i kraćih sunčanih razdoblja, vjerojatnije poslijepodne na otocima. Vjetar će biti slab promjenljiva smjera pa će i more biti mirno ili malo valovito.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, ujutro i prijepodne uz češću kišu, gdjegod i grmljavinu. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12 °C, a najviša dnevna između 14 i 17 °C.

Podjednako toplo bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će poslijepodne zapuhati umjereno jugo s kojim će more biti malo valovito. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice će biti kiše i grmljavine, češće prijepodne."

I sljedećih dana promjenljivo...

"
Sljedećih se dana na kopnu nastavlja promjenljivo vrijeme, ali ne i tako toplo kao početkom tjedna. Uz prevladavajuće oblačno vrijeme povremene kiše bit će još osobito u četvrtak i petak, koji će u većini krajeva vrlo vjerojatno biti najsvježiji dan u ovome tjednu. Štoviše, na zapadu unutrašnjosti može zalepršati i poneka snježna pahulja, posebice u gorju. Za vikend će oborine biti manje, a suhih razdoblja više, ponajprije u nedjelju, kada će biti i malo toplije, uz više sunčana vremena nego od srijede do subote. Daljnji porast temperature nastavit će se i početkom novoga tjedna.

Na Jadranu se temperatura zraka neće znatnije mijenjati, a najnestabilniji će dan biti četvrtak, kada će još u dosta predjela biti kiše, vjerojatno i u obliku pljuskova s grmljavinom. U petak sunčanije, većinom i suho, a promjenljivije, uz najveću vjerojatnost za sporadičnu kišu zadržat će se na krajnjem jugu. Na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji u četvrtak će zapuhati bura, a duž ostatka obale će sve do subote prevladavati jugo.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će visoka koncentracija peluda drveća biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, a na njegovom srednjem dijelu će postojati visoka koncentracija peluda korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom srijede će u Hrvatskoj i okolici biti većinom nizak i umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana