Utorak: ponegdje kiša, relativno toplo

"Nestalno se vrijeme ustalilo.", jedna je od poznatijih rečenica pokojnog mr. sc. Dražena Glasnovića, dugogodišnjeg meteorologa DHMZ-a i suradnika HRT-a, koja prilično dobro opisuje vrijeme u Hrvatskoj i okolici potkraj prošloga tjedna i u ovome.

Ukupna količina kiše od četvrtka do ponedjeljka već je mjestimice nadmašila prosječne vrijednosti za cijeli travanj, kao primjerice u Makarskoj i Dubrovniku, a sljedećih će dana vjerojatno i još ponegdje.

Bit će i dalje promjenljivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, gdjekad praćenu i grmljavinom, te većinom relativno toplo, ali od četvrtka u unutrašnjosti ipak ne kao u prvom dijelu ovoga tjedna.

Kombinacija topline i vlage pridonijet će rastu biljaka, ali i štetnika i bolesti, pa se
poljoprivrednicima preporuča pravodobno tretiranje. Pritom će priroda biti sve bogatija bojama čije se znanstveno pojašnjenje može naći i na Festivalu znanosti. Ovogodišnja je tema: "Boje".

Detaljniju prognozu za nastavak drugog travanjskog tjedna za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Utorak: ponegdje kiša, relativno toplomr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano i iznadprosječno toplo. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice može pasti i malo kiše, osobito u sjevernim i zapadnim krajevima. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 9 do 11, a najviša dnevna između 18 i 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako ili samo malo manje toplo nego na istoku, uz promjenljivo oblačno vrijeme i povremenu kišu. Ujutro mjestimice moguća kratkotrajna magla. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše. Po gorskim zavalama ujutro ponegdje magla. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 10 i 13 °C. Najviša dnevna od 13 do 15 °C, na moru između 16 i 18 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo i nestabilno, mjestimice s kišom, pa i grmljavinom, osobito na kopnu. Puhat će umjeren, prema otvorenom moru ponegdje i jak sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutranja temperatura od 7 do 12 °C, a najviša dnevna između 17 i 19 °C."

I u nastavku tjedna promjenljivo...

"U nastavku tjedna u unutrašnjosti
i dalje promjenljivo, povremeno s kišom, u srijedu i četvrtak i pljuskovima s grmljavinom. Više kiše bit će na zapadu i sjeverozapadu, a najmanje na istoku. Temperatura zraka u postupnom padu.

Na Jadranu idućih dana promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova s  grmljavinom, osobito u srijedu i četvrtak. U srijedu će zapuhati jugo koje će u četvrtak pojačati, a na sjevernom dijelu zapuhat će bura koja će se u subotu i nedjelju proširiti duž većeg dijela obale." ", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u utorak će visoka koncentracija peludi drveća biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, gdje će već ponegdje biti i visoka koncentracije peludi korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom utorka će u Hrvatskoj i okolici biti većinom nizak i umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana