"Nediljo Glušna, ne budi nam sušna."

U prvom travanjskome tjednu vrijeme je bilo povoljno za obavljanje radova na otvorenom tako da su se poljodjelski radovi mogli obavljati gotovo nesmetano.

Promjenljiv tjedan

Tjedan pred nama donosi nestalno, promjenljivo vrijeme baš onakvo kakvo se i očekuje u prvoj polovini travnja. Najviša temperatura zraka vjerojatno će biti u rasponu od 15 °C pa do 20 °C. Jutra još uvijek svježa, posebno na kontinentu, gdje će najniža temperatura biti uglavnom od 1 °C do 4 °C, a duž Jadrana od 8 °C do 10 °C.

Promjenljivo travanjsko vrijeme donosi brze izmjene kišnog i suhog vremena. Nešto veće količine oborine moguće su sredinom tjedna, ali pokoji pljusak s manjom količinom izgledan je svakodnevno. Na žalost, i dalje se najmanje količine očekuju u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Ne zaboravite tretirati protiv bolesti i štetnika, a i gnojiti...

Ovakvo vrijeme zahtijevat će oprez i prema potrebi tretiranje protiv biljnih bolesti i štetnika. A želite li obaviti gnojidbu - za to je na kontinentu povoljnija prva polovina tjedna. Uzduž Jadrana, ako to već niste do sada obavili, onda je povoljnije obaviti gnojidbu u drugoj polovini tjedna, kada su moguće nešto izdašnije količine oborine. Dakako, za potvrdu toga, a vodeći računa o promjenljivosti vremena u ovome mjesecu, pratite dnevnu prognozu vremena, vidljivu i u HRT METEO aplikaciji.

Povoljni uvjeti za klijanje, nicanje i rast

A srednja dnevna temperatura tla na desetak centimetara dubine osjetno su porasle i uglavnom su na kontinentu u granicama od 11 °C do 14 °C, a uzduž Jadrana 16 °C ili 17 °C. Uz dovoljno vlažan sloj tla, barem površinski, povoljni su uvjeti za klijanje, nicanje i rast posebno povrtlarskih kultura. I baš zato mnogi će poljodjelci poželjeti kišni travanj pa tako i oni u Dalmatinskoj zagori koji će baš za ovu nedjelju:

"Nediljo Glušna, ne budi nam sušna."
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.