Ponedjeljak: promjenljivo, povremeno kiša

Nakon prvog travanjskog vikenda, i u njegovom drugom tjednu vrijeme će biti relativno toplo, ali i promjenljivo, u većini Hrvatske gotovo svakodnevno uz povremenu kišu, gdjekad i grmljavinu. I dok će takvo vrijeme nekima smetati, mnogobrojnim turistima, posebice stranima, to vjerojatno neće biti dovoljan razlog za odustajanje od razgledavanja naših prirodnih ljepota, posebice Plitvičkih jezera, kojima je ovaj ponedjeljak 70 godina od proglašenja nacionalnog parka.

Izmjena sunčanih razdoblja i oblaka s kišom potaknut će rast biljaka, na njima i razvoj kojekakvih štetnika i bolesti, pa se poljoprivrednicima preporuča pravodobno tretiranje, ali i još raznolikije boje prirode od dosadašnjih, vjerojatno i čestu pojavu duga... Ako želite i znanstvena pojašnjenja boja u prirodi - posjetite barem neka od mnogobrojnih predavanja koja će se u drugome travanjskome tjednu održavati u okviru Festivala znanosti, čija je ovogodišnja tema: "Boje".

Detaljniju prognozu za drugi travanjski tjedan za HRT je pripremila Dunja Plačko - Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Ponedjeljak: promjenljivo, povremeno kišaDunja Plačko - Vršnak, dipl. ing.: "Veći dio ponedjeljka u istočnoj će Hrvatskoj biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Mjestimična kiša moguća je uglavnom poslijepodne u Posavini i zapadnoj Slavoniji. Jutarnja temperatura od 6 do 9 °C, a najviša dnevna između 18 i 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz kišu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutro toplije od nedjeljnog, a najviša dnevna temperatura između 15 i 18 °C.

U gorskoj Hrvatskoj pretežno oblačno, povremeno s kišom. Uz promjenljivu naoblaku kiše će biti i na sjevernom Jadranu, gdje će zapuhati umjeren sjeverozapadni vjetar. More umjereno valovito, a poslijepodnevna temperatura na Jadranu između 14 i 17 °C, u gorju od 10 do 13 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Najviša temperatura između 14 i 16 °C. Puhat će umjeren, prema otvorenom i jak sjeverozapadni vjetar, a more će prema otvorenom jačati na valovito.

I na jugu Hrvatske more u jačanju na valovito uz umjeren do jak sjeverozapadnjak. Uz promjenljivu naoblaku bit će kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Poslijepodnevna temperatura oko 17 °C."

I sljedećih dana promjenljivo...

"U nastavku tjedna na kopnu promjenljivo, gotovo svakodnevno uz povremenu kišu. Najmanje će je biti na istoku zemlje, a od kontinentalnog područja najčešća u gorskim krajevima. Zadržat će se razmjerno toplo, osobito na istoku, a manji pad temperature zraka moguć je u četvrtak.

I na Jadranu sljedećih dana promjenljivo, s povremenom kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. U utorak ipak, nakon jutarnje kiše, do kraja dana uglavnom suho, uz dosta sunca. Puhat će umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu sjevernog dijela u srijedu bura, a od četvrtka posvuda umjereno jugo. Prema kraju tjedna vjetar će okrenuti na umjerenu buru. Temperatura zraka bez znatnije promjene.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko - Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će visoka koncentracija peludi drveća biti uglavnom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ali nevolje nekima može prouzročiti i umjerena koncentracija peludi drveća, na Jadranu i korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom ponedjeljka će u Hrvatskoj i okolici biti većinom nizak i umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana