Subota: većinom suho i barem djelomice sunčano

Premda najavljivana, lokalna nevremena tijekom petka neke su iznenadila, ali je zato kiša mnogima dobro došla da barem djelomice ublaži višetjednu, gdjegod i višemjesečnu sušu. Povremene kiše bit će i sljedećih dana, osobito od nedjeljnog poslijepodneva do kraja prve polovice mjeseca, pri čemu će vrijeme biti prilično promjenljivo. Osim sunčanih razdoblja gotovo svakodnevno, bilo kada i bilo gdje može pasti barem malo kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. I vjetar će često mijenjati smjer, ali će na sreću mnogih biti slabiji nego prošlih dana. Jutra pak svježija nego u petak, gdjekad i kratkotrajno maglovita, uglavnom u gorju uz mogućnost slabog mraza pri tlu, a poslijepodneva ponovno toplija.

Uoči Uskrsa i u tjednu nakon njega znatno se povećava vjerojatnost za diljem Hrvatske ponovno suhe, stabilne i sunčane dane.

Detaljniju prognozu za vikend i veći dio sljedećega tjedna za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Subota: većinom suho i barem djelomice sunčanomr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, ali ujutro ponegdje može pasti i malo kiše. Vjetar slab. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, a najviša dnevna između 17 i 19 °C.

Toplije nego u petak bit će i u središnjoj Hrvatskoj uz djelomice, mjestimice i pretežno sunčano. Ujutro ponegdje moguća kratkotrajna magla. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano, samo mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro u gorju ponegdje magla ili sumaglica. Uz obalu će ujutro puhati mjestimice umjerena bura, a tijekom dana prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 0 do 3 °C, uz obalu između 7 i 11 °C, a najviša dnevna 15 do 18 °C, u Gorskom kotaru malo niža.

U Dalmaciji djelomice sunčano i uglavnom suho. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, a tijekom dana prema otvorenom moru jugo, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, uz more između 6 i 10 °C, a najviša dnevna uglavnom od 16 do 19 °C.

Podjednake vrijednosti i na jugu Hrvatske, gdje ujutro uz više oblaka još mjestimice može pasti malo kiše, a zatim uglavnom suho i djelomice sunčano. Uz obalu će puhati slabo do umjereno jugo, a prema otvorenom moru zapadni i sjeverozapadni vjetar.

Od nedjelja promjenljivije...

Od nedjelje na kopnu očekujemo pravo proljetno promjenljivo vrijeme. Često će biti kiše, ali i dosta sunčanog vremena, pri čemu će se zadržati razmjerno toplo.

I na Jadranu promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom, ali i sunčanim razdobljima. U nedjelju će puhati umjereno, u ponedjeljak mjestimice i jako jugo, zatim slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, pa ponovo od srijede jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će visoka koncentracija peludi drveća biti u istočnim i južnijim krajevima, a na većem dijelu Jadrana nevolje nekima može stvarati i umjerena koncentracija peludi korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom subote će u Hrvatskoj i okolici biti većinom umjeren, ponegdje i visok, pa ako ste osjetljivije kože, kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana