Petak: promjena vremena, ponegdje i uz nevrijeme

Sljedećih će se sati vrijeme u Hrvatskoj i okolici stubokom promijeniti - naglo, brzo, ponegdje i žestoko, uz olujno nevrijeme... Već u noći i prijepodne na zapadu i sjeveru Hrvatske, a do kraja petka i na krajnjem istoku i jugu. Kiše će biti posvuda, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, obilnijih na Jadranu i područjima uz njega, a najmanje na istoku. U gorju će kratkotrajno padati i snijeg. Jako i olujno jugo zamijenit će prolazno jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Već u subotu stabilnije, mirnije, sunčanije i toplije, uz mogućnost za mjestimice malo kiše uglavnom u Podunavlju i Dalmaciji, a od nedjelje ponovno diljem Hrvatske promjenljivije, uz povremenu mjestimičnu kišu većinom u malim količinama.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović, meteorologinja DHMZ-a. Još detaljnija prognoza postoji u HRT METEO aplikaciji, i to za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi. Prognoze su za HRT pripremili službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, koji su diplomirali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, koji ovoga petka ima tradicionalno događanje: "Dan i noć na PMF-u".

Petak: promjena vremena, ponegdje i uz nevrijemeDr. sc. Nataša Strelec Mahović: "U istočnoj će Hrvatskoj u petak u početku biti djelomice sunčano, zatim oblačnije, osobito od sredine dana, uz mjestimičnu kišu ili poneki pljusak s grmljavinom. I dalje će puhati povremeno umjeren jugoistočni vjetar i biti razmjerno toplo, uz jutarnju temperaturu oko 10 °C i dnevnu od 16 do 19 °C.

U središnjoj Hrvatskoj tijekom noći će se jače naoblačiti, kiše, često u obliku pljuskova, bit će većinom ujutro i prijepodne, a poslijepodne će se vrijeme postupno smiriti. Jutarnja temperatura još će biti razmjerno visoka, između 8 i 12 °C, a s prolaskom fronte prema kraju dana će osvježiti.

Na sjevernom Jadranu obilnije će kiše biti tijekom noći, a u gorju će s padom temperature uz kišu biti i snijega. Ponegdje valja računati i na mogućnost izraženijeg grmljavinskog nevremena. Jugo će oslabjeti i okrenuti na jugozapadni vjetar. Posvuda će osvježiti, osobito u gorju.

U Dalmaciji u noći i ujutro još će biti jakog i olujnog juga, uz valovito i jače valovito more. Kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom bit će više prijepodne, a upozoravamo i na mogućnost za lokalno izraženije nevrijeme s obilnom kišom. S prolaskom fronte nakratko će zapuhati jak sjeverozapadnjak, a zatim će prema kraju dana vjetar oslabjeti. Temperatura ujutro od 8 do 13 °C, danju od 13 do 16 °C.

Obilne kiše, ponegdje i jačeg grmljavinskog nevremena bit će i na južnom Jadranu. Veći dio dana još će puhati jako, u početku i olujno jugo pa će more na otvorenom i dalje biti jače valovito."

U subotu stabilnije i ponovno toplije, većinom bez kiše, pa opet promjenljivije...

"U subotu na kopnu prolazno smirivanje vremena, te većinom suho, djelomice sunčano i malo toplije, a od nedjelje vrijeme pravo proljetno - promjenljivije uz povremenu kišu.

I na Jadranu u subotu sunčanije, uglavnom suho i toplije, a od nedjelje uz promjenljivu naoblaku gotovo svakodnevno mjestimice može biti kiše", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana