Četvrtak: južina, navečer ponegdje nevrijeme

Prognoze brze i žestoke, gotovo filmske promjene vremena i dalje su postojane! Prije nje, u četvrtak će biti još vjetrovitije nego u srijedu, na Jadranu i uz olujno jugo, a olujni udari jugoistočnjaka mogući su i ponegdje na kopnu. Pritom će temperatura zraka i dalje biti iznadprosječno visoka, a kiše će biti samo ponegdje i u malim količinama.

No, u noći i tijekom petka kiše će biti diljem Hrvatske, ponegdje i obilnije, često u obliku pljuskova s grmljavinom, a ponegdje će biti i olujnog nevremena, u gorju i snijega. Temperatura zraka snizit će se na vrijednosti primjerene početku travnja, gdjegod i niže. U drugom dijelu dana sa zapada će se razvedravati pa će u subotu opet biti sunčanije i toplije, ali manje nego prošlih dana. Od nedjelje pak ponovno promjenljivo, uz povremenu mjestimičnu kišu...


Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Četvrtak: još jača južina, navečer ponegdje nevrijemeDunja Plačko-Vršnak: "U četvrtak još na istoku Hrvatske bez znatnije promjene - bit će djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te umjeren jugoistočni vjetar. Jutro malo toplije od srijede, a najviša temperatura oko 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutarnja temperatura između 6 i 9 °C, a najviša dnevna od 18 do 20 °C. Pritom uz promjenljivu naoblaku postoji vjerojatnost za malo kiše. Puhat će umjeren, povremeno i jak jugoistočni i južni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu promjenljivo, povremeno uz malo kiše. Navečer i u noći uz jače naoblačenje bit će kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom, a moguće je i nevrijeme. Bit će vjetrovito, u gorju uz umjeren i jak južni vjetar, a na Jadranu uz jako, prema otvorenom i olujno jugo. Jutro razmjerno toplo, a dnevna temperatura od 15 do 18 °C.

Jakog i olujnog juga bit će i na srednjem Jadranu uz valovito, ponegdje i jače valovito more. Bit će promjenljivo, ponegdje uz malo kiše, a navečer i osobito u noći kiša će biti češća, ponegdje i obilnija, uz lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme. Najviša temperatura oko 18 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, također uz jako jugo, prema otvorenome i olujno. Mjestimice može pasti malo kiše, a navečer i u noći i obilnijih pljuskova s grmljavinom."

Sljedećih dana promjenljivo, ali manje vjetrovito, te u petak hladnije pa opet toplije

"U petak na kopnu povremeno kiša, mogući i pljuskovi, u prvom dijelu dana mjestimice i obilniji. U subotu prolazno smirivanje vremena te malo toplije, a od nedjelje ponovno promjenljivije, uz povremenu kišu.

I na Jadranu je još osobito u prvom dijelu petka moguća obilnija kiša, pri čemu će jugo oslabjeti, a temperatura se sniziti. U subotu sunčanije, i ponovno toplije te uglavnom suho, a od nedjelje uz promjenljivu naoblaku mjestimice može biti kiše.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" i u četvrtak će gotovo posvuda biti visoka koncentracija peludi drveća, osobito breze u unutrašnjosti te čempresa i borova na Jadranu, gdjegod i vrba, jasena i topole.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom četvrtka će u Hrvatskoj i okolici biti većinom umjeren, pa ako ste osjetljivije kože, kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                      prognoza od sljedećeg dana