Srijeda: kiša većinom na moru i uz njega, južina

Južina je u zraku! Ako je ne osjećate - do petka ćete je moći pratiti po padu tlaka, jačanju južnog i jugozapadnog vjetra u unutrašnjosti, te još više juga na Jadranu. Biometeorološke prilike bit će sve nepovoljnije, a upozorenja na opasne vremenske pojave sve češća i ozbiljnija.

No, barem će mnogi željni kiše doći na svoje, osobito na Jadranu i uz njega -  manje tijekom srijede, a više u četvrtak i petak, kada će pasti i zamjetnije količine. Nažalost, često u obliku kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom, koji u kombinaciji s jakim i olujnim jugom lokalno mogu prouzročiti i poplavljivanja, osobito od četvrtka navečer do petka ujutro, do kada će u gorju, osobito Gorskoga kotara i Like - pasti i malo snijega! Planirate li na put, svakako imajte zimsku opremu.

Osim snijega u gorju - travanjsku zanimljivost koja većini neće prouzročiti znatnije nevolje - jamačno je važnije upozoriti kako će potkraj četvrtka i u prvom dijelu petka ponegdje biti i olujnog nevremena. Tuča je moguća, a nagle promjene vjetra gotovo su sigurne, i to ne samo na Jadranu, nego i područjima uz njega, pa i u sjevernijim krajevima, gdje će kiše biti najmanje, iako bi mnogima dobro došla
. No valja se nadati barem djelomičnom ublažavanju suše. O nekim njezinim posljedicama i rizicima govorilo se u utorak u Zagrebu, na završnom nacionalnom seminaru projekta DriDanube, a i u Studiju 4 HRT-a, gdje je gostovao Izidor Pelajić, mag. phys. - geophys., meteorolog DHMZ-a. 

Srijeda: južina, kiša većinom na moru i uz njegaU srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno, uz mogućnost za malo kiše uglavnom u zapadnim krajevima. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, a temperatura ujutro od 5 do 8 °C, poslijepodne od 20 do 22 °C.

Samo malo manje toplo poslijepodne bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz povremenu slabu kišu češću nego na istoku, osim u Međimurju i Zagorju gdje će se vjerojatno zadržati suho, te uz slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu vjetrovitije, većinom uz umjereno i jako jugo, te oblačnije i kišovitije, mjestimice i uz pljuskove s grmljavinom. Najniža temperatura od 9 do 14 °C, u unutrašnjosti od 4 do 9 °C, a najviša između 15 i 17 °C, u gorju između 11 i 15 °C.

U Dalmaciji toplije, ali poslijepodne manje nego u utorak jer će biti vjetrovitije i oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu. Lokalno može i zagrmjeti. Puhat će umjereno i jako jugo, uz koje će more veći dio dana biti umjereno valovito.

I na jugu Hrvatske će jačati jugo, ali će još prevladavati suho i djelomice sunčano, samo ponegdje uz mogućnost kratkotrajne kiše. Temperatura ujutro od 11 do 14 °C, u unutrašnjosti i oko 7 °C, a poslijepodne najviša od 17 do 19 °C.

Sljedećih dana promjenljivo, do petka vjetrovito, ponegdje olujno nevrijeme...

U nastavku tjedna i početkom novoga
malo manje toplo, ali u četvrtak i petak još vjetrovitije nego u srijedu, i gdjekad na kopnu uz mjestimice jak i olujan vjetar. Ponegdje će biti i obilne kiše i grmljavine, osobito u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, i to ponajviše u noći s četvrtka na petak, kada će, uz zahladnjenje, u gorju kratkotrajno padati i snijeg. Već u subotu barem djelomice sunčano i većinom bez oborine, uz iznimku unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje se ponovno povećava vjerojatnost za kišu i drugdje.

Na Jadranu do petka još vjetrovitije nego na kopnu, uz većinom jako i olujno jugo, te također uz povremenu kišu, često i obilnu, te pljuskove s grmljavinom. Mjestimice će biti i olujnog nevremena, osobito od četvrtka navečer do petka ujutro, kada će i vjetar naglo mijenjati smjer. Tijekom petka sa zapada smirivanje vremena i razvedravanje, pa je u subotu samo rijetko moguć poneki pljusak, ali već od nedjelje ponovno je moguća kiša duž cijeloga Jadrana. Srećom, uz slabiji vjetar nego do petka.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će u većini Hrvatske biti visoka koncentracija peludi drveća, osobito breze u unutrašnjosti te čempresa i borova na Jadranu, gdjegod i vrba, jasena i topole.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                      prognoza od sljedećeg dana