Utorak: još većinom suho i sunčano, bura pa jugo

I u utorak će još prevladavati sunčano, ali ne i vedro kao u nedjelju i ponedjeljak. Štoviše, ponegdje već može pasti malo kiše, uglavnom u gorju. U nastavku tjedna oblačnije i kišovitije, osobito na Jadranu i područjima uz njega, gdje će biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, a u noći na petak i u njegovom prvom dijelu u gorju je moguć i snijeg!

Bura će puhati još uglavnom u utorak ujutro, a već poslijepodne će je zamijeniti jugo, koje će od srijede do petka biti često jako, mjestimice i olujno te otežavati prometovanje na Jadranu, a za neka ga plovila i sasvim onemogućavati. Jutarnja temperatura zraka bit će u porastu, a poslijepodnevna u padu.

Premda neki s njom neće biti zadovoljni, ovotjedna kiša barem će djelomice ublažiti dosadašnju sušu. O nekim njezinim posljedicama govorit će se tijekom utorka u Zagrebu, na završnom nacionalnom seminaru projekta  DriDanube - o rizicima od suše, a posebno gostovanje stručnjaka DHMZ-a bit će i u Studiju 4, na HTV4.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Utorak: još većinom suho i sunčano, na Jadranu bura pa jugoKrunoslav Mikec: "U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti uglavnom sunčano, prema kraju dana uz ponegdje umjerenu naoblaku. Puhat će slab i umjeren istočni i jugoistočni vjetar, u noći i ujutro još sjeveroistočni. Najviša temperatura od 19 do 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj između 17 i 20 °C, a najniža jutarnja većinom od 4 do 8 °C. Oblaka će biti više nego u ponedjeljak, posebice u drugome dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni pa istočni.

Na sjevernom Jadranu te u gorju oblaka više nego drugdje. Pritom mjestimice može pasti i pokoja kap kiše, poglavito sredinom dana i poslijepodne, i to osobito u gorju te u unutrašnjosti Istre. Bura koja će još u noći i ujutro ponegdje biti umjerena pa i jaka, okrenut će u drugome dijelu dana na jugo. Najviša dnevna temperatura između 17 i 21 °C.

Iznadprosječno će toplo biti i na srednjem i južnom Jadranu, te osobito u unutrašnjosti u Dalmaciji, i pritom sunčano, prema kraju dana uz sve više oblaka, te već poslijepodne uz jugo, slabo i umjereno. More još mirno, ponegdje i malo valovito."

Od srijede oblačnije, uz južinu i povremenu kišu

"Od srijede na kopnu promjenljivo oblačno s povremenom kišom, najprije većinom u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije, a od četvrtka i drugdje, pri čemu može biti veće količine kiše u Lici, Gorskome kotaru i Dalmaciji. S padom temperature u noći na petak u višem gorju moguća je susnježica pa i snijeg. Puhat će uglavnom južni i jugozapadni vjetar, na istoku jugoistočni.

Na Jadranu će jugo već krajem srijede ponegdje biti jako, a u četvrtak i olujno. Uz promjenljivu će naoblaku povremeno padati kiša, koja uz izraženije pljuskove, može biti obilnija potkraj četvrtka na sjevernom dijelu, a u prvome dijelu petka u Dalmaciji. U petak i subotu će jugo prolazno okrenuti na južni i jugozapadni vjetar, potom i sjeverozapadni i buru.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za proljeće i ljeto

A nedavno je njegova kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., u Studiju 4 objavila i dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.

Ožujak i prvi kvartal 2019. - relativno toplo i većinom sušno

Iako, nakon 2018. godine, ekstremi se nastavljaju i u ovoj! Premda službene analize klimatologa DHMZ-a tek slijede nakon detaljne provjere svih podataka, već prema trenutačno dostupnim podacima s glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a može se zaključiti kako je srednja mjesečna temperatura zraka ovogodišnjega ožujka diljem Hrvatske bila viša od prosjeka, uglavnom za 2 do 3 °C. Štoviše, u Dubrovniku je čak bila kao nikada do sada - vjerojatno 14,5 °C, a dosadašnji rekord bio je 2017. godine - 14,1 °C. Stoga će klimatološke ocjene za ožujak - prema klimatologiji iz razdoblja 1961. do 1990. godina, a slično i prema novijoj, od 1981. do 2010. godine - biti većinom od "toplo", u primjerice Osijeku, do "ekstremno toplo" u Dubrovniku, a zbog ukupne mjesečne količine oborine - od "sušno", u primjerice Zagrebu, Gospiću, Kninu i Splitu, do "vrlo sušno" u Osijeku, Rijeci i Dubrovniku.

I srednja temperatura zraka prvog tromjesečja ove godine diljem je Hrvatske viša od prosječne, pa će vjerojatno zaslužiti klimatološke ocjene najčešće  "toplo" i "vrlo toplo", a prema ukupnoj sezonskoj količini oborine, koja je u većini mjesta manja od prosječne - uglavnom "normalno" i "sušno"...

PELUDNA PROGNOZA

To sušno i toplo razdoblje pridonijelo je i već dugo povećanoj koncentraciji peludi. Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" i u utorak će gotovo posvuda biti visoka koncentracija peludi drveća, osobito breze u unutrašnjosti te čempresa i borova na Jadranu, gdjegod i vrba, jasena i topole.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom utorka će u Hrvatskoj i okolici biti većinom umjeren, pa ako ste osjetljivije kože, kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                      prognoza od sljedećeg dana