U ponedjeljak još suho, sunčano i toplo...

Premda je 1. travnja - dan šala, pošalica i varanja,
u nastavku slijedi rezultat ozbiljnog prognoziranja,
uz samo mali podsjetnik na šala-prognozu iz prošlosti,
poduku na nužnost postojanja samo meteo-ozbiljnosti...

Nakon sunčanog, dijelom i vedrog te relativno toplog vikenda, a i
iznadprosječno toplog ožujka, u Dubrovniku čak i rekordnog, gotovo diljem Hrvatske s manjkom oborine - o čemu detaljnije kasnije - prognoza koja slijedi nekome će možda djelovati kao prvotravanjska šala. Ali nije! Od one šala-prognoze, izrečene davne 2002. godine u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", koju mnogi još pamte zbog spremanja automobila u garaže, lijepljenja stakala i kojekakvih drugih aktivnosti - s prognozom (ne)vremena se na HRT-u ne šalimo. Iako bi se moglo, primjerice, spomenuti tijekom ponedjeljka razvijanje iznad Hrvatske i okolice svojevrsnog "uragana Jurjevščaka", uz koji će već sljedećih dana biti raznolikog vremena - u početku suhog, sunčanog i toplog, zatim oblačnijeg, vjetrovitijeg, kišovitijeg, svježijeg, u gorju vjerojatno čak i uz snijeg... I pritom čak i ne bi bila šala s imenom "jurjevščak", budući da je ono jedno od starijih za mjesec travanj, a i ono spominjanje uragana ne bi bilo sasvim bez veze...

Za razliku od nedjelje, kada su, poput mnogih od nas, zbog pomaka sata i oblaci bili "umorni" i "pospani", pa su se "zaboravili" pojaviti na nebu - sljedećih će ih dana povremeno biti. U ponedjeljak manje, zatim sve više. Štoviše, iz njih će gotovo posvuda biti i kiše - u utorak uglavnom u gorju, zatim i drugdje. Ponegdje će gotovo sigurno biti i izraženijih pljuskova i grmljavine, a ne smije se isključiti ni mogućnost olujnih nevremena, osobito u četvrtak i petak na Jadranu i područjima uz njega. Pritom bi glavobolje, nervozu i neke druge nevolje nekima mogla prouzročiti južina i sve nepovoljnije biometeorološke prilike, na Jadranu  od srijede do petka i često jako jugo, gdjegod vrlo vjerojatno i olujno, s kojim će biti i velikih valova, ograničenja u prometu...

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak još suho, sunčano i toplo, zatim sve oblačnije...Dunja Plačko-Vršnak: "U ponedjeljak će još u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, poslijepodne prolazno uz umjerenu naoblaku, te povremeno umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura između 1 i 4 °C, a najviša dnevna od 20 do 22 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Danju ugodno toplo uz temperaturu između 18 i 21 °C.

Vjerojatnost za mraz postoji uglavnom po kotlinama gorskih krajeva, gdje će prevladavati sunčano, uz najvišu dnevnu temperaturu oko 18 °C. Na sjevernom Jadranu također pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura od 19 do 22 °C. Uz obalu će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, prema otvorenom od sredine dana sjeverozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito.

Ujutro će slabe do umjerene bure biti i uz obalu srednjeg i južnog Jadrana, a tijekom sunčanog dana vjetar će okrenuti na zapadni i jugozapadni, prema otvorenome i sjeverozapadni. Poslijepodnevna temperatura od 20 do čak oko 24 °C u unutrašnjosti Dalmacije."

Od utorka oblačnije, uz sve češću kišu, na moru jugo, manje toplo...

"U utorak još u kopnenom području
pretežno sunčano, a više će oblaka biti ponajprije u gorju, gdje može pasti i koja kap kiše. Od srijede će uz promjenljivu naoblaku mjestimice biti kiše, moguće i u obliku pljuskova, a najmanja vjerojatnost za kišu je na istoku zemlje. Jutra će biti toplija, a dnevna temperatura u postupnom padu.

Na Jadranu u utorak postupno sve više oblaka, a od srijede će kiša biti česta, lokalno moguće i u obliku obilnijih pljuskova. U utorak će bura okrenuti na jugo, koje će postupno jačati na umjereno i jako, u četvrtak, osobito u Dalmaciji vjerojatno i olujno. U petak se očekuje slabljenje juga. Dnevna temperatura zraka bit će u manjem padu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

Prognoza za proljeće i ljeto

A nedavno je Dunja u Studiju 4 objavila i dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.

Ožujak i prvi kvartal 2019. - relativno toplo i većinom sušno

Iako, nakon 2018. godine, ekstremi se nastavljaju i u ovoj! Premda službene analize klimatologa DHMZ-a tek slijede nakon detaljne provjere svih podataka, već prema trenutačno dostupnim podacima s glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a može se zaključiti kako je srednja mjesečna temperatura zraka ovogodišnjega ožujka diljem Hrvatske bila viša od prosjeka, uglavnom za 2 do 3 °C. Štoviše, u Dubrovniku je čak bila kao nikada do sada - vjerojatno 14,5 °C, a dosadašnji rekord bio je 2017. godine - 14,1 °C. Stoga će klimatološke ocjene za ožujak - prema klimatologiji iz razdoblja 1961. do 1990. godina, a slično i prema novijoj, od 1981. do 2010. godine - biti većinom od "toplo", u primjerice Osijeku, do "ekstremno toplo" u Dubrovniku, a zbog ukupne mjesečne količine oborine - od "sušno", u primjerice Zagrebu, Gospiću, Kninu i Splitu, do "vrlo sušno" u Osijeku, Rijeci i Dubrovniku.

I srednja temperatura zraka prvog tromjesečja ove godine diljem je Hrvatske viša od prosječne, pa će vjerojatno zaslužiti klimatološke ocjene najčešće  "toplo" i "vrlo toplo", a prema ukupnoj sezonskoj količini oborine, koja je u većini mjesta manja od prosječne - uglavnom "normalno" i "sušno"...

PELUDNA PROGNOZA

To sušno i toplo razdoblje pridonijelo je i već dugo povećanoj koncentraciji peludi. Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" i u ponedjeljak će gotovo posvuda biti visoka koncentracija peludi drveća, osobito breze u unutrašnjosti te čempresa i borova na Jadranu, gdjegod i vrba, jasena i topole.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja tijekom ponedjeljka će u Hrvatskoj i okolici biti umjeren, ponegdje čak i visok, osobito u Dalmaciji, pa ako ste osjetljivije kože, kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Podsjetnik na 1. travnja 2002. godine


prognoza od prethodnog dana                                                                      prognoza od sljedećeg dana