U nedjelju pretežno vedro i iznadprosječno toplo

Povodom proglašenja albuma godine,
uz podsjetnik i na ostale Porine,
kao i na "Zvijezde pjevaju",
koje subotama sve od sebe daju,
a i kao najava gostovanja u "Nedjeljom u dva",
s nadom da su razumljiva meteo-pojašnjenja sva...


U najkraćoj nedjelji u godini bit će  i iznadprosječno toplo, uz samo rijetko gdje u unutrašnjosti jutarnji mraz.

Relativno će toplo biti i početkom novoga tjedna, ali uz sve više oblaka i sve višu jutarnju temperaturu i nižu poslijepodnevnu. Kiša će biti sve vjerojatnija, do kraja utorka uglavnom u gorju, zatim i u većini Hrvatske. Lokalno su mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito na Jadranu, gdje će zapuhati
, te u područjima uz njega, a ponegdje je moguća i . No, na žalost mnogih, vjerojatno će najmanje kiše opet pasti u istočnoj Hrvatskoj.

Premda ovih dana u Hrvatskoj i okolici nema ekstremnih vremenskih događaja - ne treba zaboraviti donedavna, napose
prošlogodišnja, ne samo kod nas, nego i u svijetu, od kojih su neka opisana u najnovijem izvješću Svjetske meteorološke organizacije o stanju klime u svijetu u 2018. godini. Zbog svih njih, kao i zbog globalnog zatopljenja i klimatskih varijacija i promjena, pa makar zbog njih i samo malo bili krivi ljudi - pokušajmo ne čuditi se i ne pitati kao Vojko V.: ""?!, nego barem malo djelovati na svijet oko sebe i smanjiti potrošnju energije, posebice fosilnih goriva, a i smanjiti onečišćenje okoliša, osobito plastikom, te više koristiti obnovljive izvore energije, znatnije reciklirati...

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja: sunčano i iznadprosječno toplodr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti obilje sunca, a temperatura će porasti na oko 21 °C. No, ujutro temperatura između -1 i 2 °C, pa je mjestimice moguć i slab mraz, ponajprije u Posavini, gdje može biti i sumaglice.

I u središnjoj Hrvatskoj oblaci će na nebu biti prava rijetkost, a danju će nas sunce ugrijati na oko 20 °C. Vjetar uglavnom slab, sredinom dana samo ponegdje umjeren sjeveroistočni. Jutro prohladno, pa je mjestimice moguć i slab mraz.

Mraza će ujutro biti i ponegdje po kotlinama gorske Hrvatske, gdje je moguća i kratkotrajna magla. Pokoji tanki, prozirni oblak prošarat će plavo nebo, a na sjevernom Jadranu vedrina i dnevna temperatura oko 20 °C. U noći i ujutro slaba do umjerena bura, a danju vjetar s mora, zapadni i sjeverozapadni.

I u Dalmaciji bura pa maestral, uz more malo do umjereno valovito, te sunčano - idealno za boravak na otvorenome. No pripazite - UV indeks - mjera jakosti sunčeva zraćenja je već umjeren. Najviša temperatura zraka od 19 do 22 °C, ali ujutro još u Sinju i okolici može biti i slabog mraza.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, gdje će dan obilježiti vedrina. Duž obale vjetar većinom slab zapadni i jugozapadni, prema otvorenome moru umjeren sjeverozapadni."

Od ponedjeljka oblačnije, sredinom tjedna i kiša, na Jadranu jugo...

"I u ponedjeljak još na kopnu pretežno sunčano, uz dnevnu temperaturu oko 20 °C. Zatim sve više oblaka, a od sredine tjedna uz umjeren, ponegdje i jak jugoistočnjak mjestimice će biti i kiše, što će barem malo pomoći brojnim poljoprivrednicima. No kiša će biti češća u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije, a u istočnoj Hrvatskoj, gdje je manjak najveći, ponovno vrlo vjerojatno najmanje oborine.

Na Jadranu znatnija promjena vremena dolazi u srijedu, s jakim jugo i kišom, ponegdje moguće i obilnijom, praćenom grmljavinom te blagim padom dnevne temperature. Do tada pretežno sunčano i danju oko 20 °C, pri čemu će od utorka, uz jugo, jutarnja temperatura porasti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" i u nedjelju će gotovo posvuda biti visoka koncentracija peludi drveća, osobito breze u unutrašnjosti te čempresa i borova na Jadranu, gdjegod i vrba, jasena i topole.

Prognoza za proljeće i ljeto

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.,
 iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, nedavno je u Studiju 4 objavila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana