Subota: većinom sunčano i još toplije

Osim dodatnog zatopljenja, posebice dnevne temperature zraka, tijekom vikenda je najveća promjena vremena ona na uri, zbog koje će nam ova nedjelja biti kraća od prošlih. No, i dalje podjednako sunčana kao dosadašnje u ovome mjesecu, te ponegdje od njih malo svježija, ponegdje toplija - ali posvuda iznadprosječno topla. Naravno, i dalje po nekim nizinama uz mjestimičan mraz.

Relativno toplo bit će i početkom novoga tjedna, tijekom kojeg će biti sve oblačnije, uz porast jutarnje temperature i pad poslijepodnevne, te uz jačanje južnog i jugozapadnog vjetra, na Jadranu juga. Kiša će biti sve vjerojatnija, u utorak uglavnom u gorju, kasnije gotovo posvuda.

Stoga će se prekinuti dosadašnje, u većini Hrvatske relativno suho razdoblje. Štoviše, ostvare li se trenutačne prognoze, za što postoji relativno velika vjerojatnost, u mnogim će krajevima biti i obilnije kiše, osobito na Jadranu i područjima uz njega, a moguća su i lokalna nevremena. Nadajmo se samo bez novih ekstrema, kojih je posljednjih mjeseci i godina ionako napretek.

Osim podsjetnika na naše prošlogodišnje, zanimljivo je pogledati i mnoge, još izraženije u svijetu, koji su opisani u najnovijem izvješće Svjetske meteorološke organizacije o stanju klime u svijetu u 2018. godini.

Subota - većinom sunčano i još toplijeKrunoslav Mikec: "U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti uglavnom sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, a ujutro je mjestimice uz rijeke moguća i magla. Vjetar uglavnom slab, a temperatura će od jutarnjih 0 do 3 °C danju porasti do vrijednosti između 17 i 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako toplo tijekom dana koji će obilovati suncem, povremeno uz malu naoblaku, a u jutarnjim satima mjestimice može biti i magle.

Magla je ujutro moguća i u nekim kotlinama gorske Hrvatske, gdje će ujutro biti moguć i slab mraz. Danju pretežno sunčano. Vjetar na sjevernom Jadranu slab i umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenome moru i uz zapadnu obalu Istre sjeverozapadni. Samo ujutro još mjestimice bura koja podno Velebita može na udare biti jaka.

Na srednjem Jadranu također na otvorenome sjeverozapadni vjetar, uz more i umjereno valovito. Uz obalu pak zapadnjak i jugozapadnjak, uz malo valovito more. Ujutro pak još mjestimice slaba do umjerena bura. Uz sunčano će vrijeme najviša dnevna temperatura biti od 16 do 19 °C, u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje i malo viša.

Podjednako sunčano, čak i vedro te toplo i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će ujutro još puhati slaba i umjerena bura, zatim zapadni i jugozapadni vjetar, na otvorenome moru i sjeverozapadni."

U nedjelju pretežno vedro i još toplije, a od ponedjeljka...

"U nedjelju će na kopnu biti vedro, samo mjestimice uz poneki oblak, i još toplije nego u subotu. Početkom novoga tjedna još relativno toplo, ali sve oblačnije, osobito u zapadnim krajevima. Pritom u ponedjeljak još posvuda suho, a u utorak malo kiše može pasti uglavnom u gorju. Od srijede je sve vjerojatnije promjenljivije vrijeme, uz povremenu kišu te nižu temperaturu.

I na moru do ponedjeljka sunčano, u nedjelju i vedro. Potom postupno više oblaka, u utorak poglavito na sjevernom Jadranu, a od srijede i drugdje. Pritom sredinom tjedna treba računati i na kišu. Zadržat će se relativno toplo, uz jugozapadni i zapadni vjetar te ujutro i navečer buru, a od utorka će okrenuti na jugo koje će jačati.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će gotovo posvuda biti visoka koncentracija peludi drveća, osobito breze u unutrašnjosti te čempresa i borova na Jadranu, gdjegod i vrba, jasena i topole.

Prognoza za proljeće i ljeto

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.,
 iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, nedavno je u Studiju 4 objavila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                       prognoza od sljedećeg dana