Petak: toplije, većinom sunčano, ali još bura, mraz

Kao ni prošlih dana, ni idućih se, sve do sredine sljedećeg tjedna, možda čak i dulje, neće ostvariti želje nekih za ublažavanje suše, a diljem Hrvatske još ni u petak stihovi: "Sad je nebo bez oblaka, ispunjena želja svaka...", koju pjeva zbor u operi "Porin", čija je svečana koncertna izvedba ovoga četvrtka u KD "Vatroslava Lisinskog", a i na Trećem programu Hrvatskog radija. Naravno, neće biti ni Porinovog: "Groma iz vedrog neba...", osim ako se pod tim ne misli na neki ne meteorološki aktualni događaj.

No, po već ustaljenom ritmu ovog relativno toplog ožujka, jednog od toplijih u znanoj povijesti, a ponegdje vjerojatno i blizu rekordno toplog, te većinom siromašnog s kišom - ostvarit će se želje mnogih za stabilan i sunčan, te ne osobito vjetrovit i iznadprosječno topao vikend, povoljan za kojekakve aktivnosti na otvorenome.

Naravno, uz upozorenje za još povremenu ponegdje jaku i olujnu buru, osobito u petak, te onima osjetljivije kože na duljinu izlaganja suncu zbog već "umjerenog" UV indeksa - mjere jakosti sunčeva zračenja. A i alergičari mogu imati nevolje zbog većinom visoke koncentracije peludi drveća, osobito breze u unutrašnjosti te čempresa i borova na Jadranu, gdjegod i vrba, jasena i topole.


Valja spomenuti da sasvim bezbrižni i dalje ne mogu biti ni oni koji imaju osjetljivije bilje na otvorenome, budući da će i sljedećih dana po nizinama biti mjestimičnog mraza. Srećom, sve rjeđeg i slabijeg, koji će većini prouzročiti manje štete od prošlogodišnjega.

Osim tog mraza, nekima bi možda moglo biti zanimljivo podsjetiti se na prošlogodišnje meteo-događaje i usporediti, primjerice, prve kvartale prošle i ove godine, a i pogledati tek objavljeno izvješće Svjetske meteorološke organizacije o stanju klime u svijetu u 2018. godini, prema kojem se može zaključiti kako se ubrzava djelovanje klimatskih promjena. Tome u prilog idu i najnovije dugoročne prognoze, koje upućuju na povećanu vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline i sljedećih mjeseci.

Petak - barem djelomice sunčano i toplije, ali ujutro uz buru i mrazU petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, u zapadnijim krajevima s povremeno umjerenom naoblakom. Uz slab do umjeren sjevernjak i sjeveroistočnjak jutarnja će temperatura biti od -2 do 1 °C, a poslijepodnevna oko 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednaka poslijepodnevna toplina i slabije izražena jutarnja svježina, uz više oblaka nego na istoku, te uz samo ponegdje umjeren sjeveroistočni vjetar.

Najvjetrovitije će i dalje biti na sjevernom Jadranu, uz i dalje često jaku buru, osobito podno Velebita u noći i ujutro s olujnim udarima, a poslijepodne će mjestimice zapuhati sjeverozapadni vjetar, pogotovo na otvorenome moru, koje će biti i valovito. Na moru će biti vedro, a prema unutrašnjosti oblačnije, posebice u noći i prijepodne, kada ponegdje u gorju može pasti malo kiše. Temperatura zraka ujutro od -1 do 2 °C, uz more oko 8 °C, a poslijepodne 17 ili 18 °C, u gorju oko 13 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije još toplije, mjestimice i 20 °C, te uz vedrinu ukrašenu samo ponekim oblakom, najprije uz buru, gdjegod u noći i ujutro i jaku, zatim većinom umjeren maestral. More umjereno valovito, prema otvorenome i valovito, a vidljivost izvrsna.

Za vikend sunčano i još toplije, a od ponedjeljka...

Sljedećih dana još toplije, na kopnu
ujutro uz sve rjeđi i slabiji mraz, te uz pretežno sunčano vrijeme, osobito u nedjelju i vedro, a od ponedjeljka ponovno sve više oblaka uz povećanje vjerojatnosti za kišu, te svježije, povremeno uz sjeveroistočnjak.

I na Jadranu do ponedjeljka vedro ili samo malo oblačno, te iznadprosječno toplo, uz noćnu i jutarnju buru, uglavnom podno Velebita i jaku, zatim većinom umjeren maestral. Prema sredini novog tjedna oblačnije, vjerojatno uz jačanje juga i mjestimičnu kišu.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u petak će u većini Hrvatske biti visoka koncentracija peludi drveća, osobito breze u unutrašnjosti te čempresa i borova na Jadranu, gdjegod i vrba, jasena i topole.

Prognoza za proljeće i ljeto

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.,
 iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, nedavno je u Studiju 4 objavila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana