Četvrtak: toplije, većinom sunčano, ali još bura, mraz

Za razliku od utorka i srijede, u nastavku će tjedna oblaka na nebeskoj pozornici biti manje, pri čemu će i poslijepodnevna temperatura zraka porasti. No, jutra će još u većini krajeva biti svježa, osobito u unutrašnjosti, gdje će i dalje mjestimice biti mraza i struganja vjetrobranskih stakala. Na Jadranu će jaka, gdjegod i olujna bura sve do petka ujutro onemogućavati normalno prometovanje. Početkom sljedećega tjedna i dalje relativno toplo, ali i ponovno oblačnije.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Četvrtak: pretežno sunčano, ali i dalje svježe, na Jadranu uz buru, na kopnu ujutro mrazdr. sc. Tanja Renko: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon prohladnog jutra te mjestimičnog mraza, danju uz barem djelomice sunčano vrijeme te slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar najviša dnevna temperatura biti između 12 i 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblačnije, uz granicu sa Slovenijom povremeno i potpuno oblačno. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od -2 do 1 °C pa će u dosta predjela biti i mraza pri tlu. Najviša dnevna od 12 do 15 °C.

U gorju promjenljiva naoblaka, a duljih će sunčanih razdoblja biti osobito u Lici. Na sjevernom će Jadranu prevladavati sunčano, ali i dalje vjetrovito, posebice podno Velebita, gdje će bura i dalje imati olujne pa i orkanske udare. Jutarnja temperatura zraka u gorju od -3 do 0 °C, ponegdje uz mraz, a duž obale i na otocima između 3 i 9 °C. Najviša dnevna u Gorskom kotaru i Lici od 7 do 12 °C, na moru i u Istri između 14 i 17 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavajuće sunčano uz jaku buru s kojom će more biti umjereno valovito, ponegdje i valovito. Najviša dnevna temperatura od 16 do 18 °C.

Na jugu Jadrana još malo toplije, uz također pretežno sunčano vrijeme, uz jaku buru s olujnim udarima, koja će sredinom dana prolazno oslabjeti.

U nastavku tjedna još toplije, uz slabiju buru...

Prema kraju tjedna
sve toplije. Ipak, u kopnenom području još može mjestimice biti mraza pri tlu u jutarnjim satima, osobito u petak, a od subote će vjerojatnost za njega biti sve manja. U petak će povremeno biti umjerene naoblake, a vikend će biti većinom sunčan, čak i vedar. Početak idućeg tjedna opet oblačniji, no i dalje najvjerojatnije uglavnom suh.

Na Jadranu će bura u petak znatno oslabjeti. Potom će za vikend puhati samo umjerenom jakošću u jutarnjim satima na nekim lokalitetima, a danju će vjetar biti uglavnom s mora. Početkom tjedna raste vjerojatnost za ponovno jačanje bure te porast naoblake, a do tada će prevladavati sunčano, za vikend i vedro vrijeme, te za doba godine ugodno toplo, koje će mnoge mamiti na aktivnosti na otvorenome.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko.

Prognoza za proljeće i ljeto

A njezina kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., nedavno je u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" visoka koncentracija peludi drveća u četvrtak će biti u većini Hrvatske.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                         prognoza od sljedećeg dana