Srijeda: vjetrovito, svježe, ponegdje moguć mraz...

Osim što "hladan vjetar poljem piri" diljem unutrašnjosti još od ponedjeljka navečer, kada je mjestimice bilo i olujnog nevremena, a na Jadran je "došla škura bura" koja onemogućava normalno prometovanje i s kojom je još i u utorak poslijepodne ponegdje bilo kiše - nakon iznadprosječno toplih dana temperatura zraka diljem se Hrvatske spustila na vrijednosti i niže od uobičajenih za doba godine. Štoviše, u unutrašnjosti Dalmacije, primjerice, u utorak poslijepodne bilo je hladnije nego u ponedjeljak i za 10 °C, gdjegod i više.

Pritom je u većini krajeva palo uglavnom malo kiše, do 15 litara po četvornome metru, a samo je rijetko bilo i obilnijih pljuskova, kao primjerice u Komiži, gdje je u samo nekoliko sati palo više kiše nego u posljednja 2 mjeseca. I snijega je bilo, uz stvaranje pokrivača uglavnom u gorju, čak i unutrašnjosti Dalmacije, pa i na Vidovoj gori na Braču.

U nastavku će tjedna biti većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, ali do petka još relativno svježe i osobito na Jadranu vjetrovito, uz nastavak poteškoća u prometu. U većini unutrašnjosti pak prijeti jutarnji mraz, pa ako možete - zaštitite osjetljivije bilje.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović meteorologinja DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

A zanima li vas dugoročnija prognoza - čak i za ljeto, pogledajte nedavno gostovanje Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing., u "Studiju 4" HRT-a. Također o proljeću i proljetnom vremenu, i to ne samo na meteorološki način, može se pročitati i u internetskom Meteo kutku HRT-a, koji je napisao Jurica Miljak, dipl. ing., iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Srijeda: djelomice sunčano, vjetrovito i svježe, ponegdje moguć mrazdr. sc. Nataša Strelec Mahović: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, uz još povremeno umjeren sjeverni vjetar, koji će dodatno pojačati dojam svježine. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 10 do 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj ponegdje na udare i jak sjeveroistočnjak, uz sunčana razdoblja ujutro i ponovno kasnije popodne, a sredinom će dana biti umjerene i povećane naoblake. Jutarnja temperatura od 0 do 3 °C, pa je mjestimice moguć i slab mraz. Poslijepodnevne vrijednosti većinom od 9 do 11 °C.

U gorju će prevladavati oblačno i vjetrovito. Jutro hladno, a svježe će biti i tijekom dana. Na sjevernom Jadranu sunčanije, ali će dojam ugodnog proljetnog dana još mnogima kvariti umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, zbog koje će se činiti svježije od 13 do 15 °C, kolika će biti najviša temperatura zraka.

Jaka, na udare i olujna bura puhat će i u Dalmaciji, pa će i more biti umjereno valovito i valovito, na otvorenome moguće i jače valovito. Prevladavat će sunčano, ponegdje vjerojatno i vedro. Jutarnja će temperatura biti od 4 °C u unutrašnjosti do 9 °C na otocima, a dnevna većinom od 12 do 16 °C.

Na jugu Hrvatske još ujutro može biti umjerene naoblake, ali će danju prevladavati sunčano uz umjerenu, ponegdje i jaku buru te temperaturu od 14 do 17 °C."

I sredinom tjedna još bura, na kopnu i mraz, zatim mirnije, toplije...

"Sljedećih dana vrijeme na kopnu uglavnom stabilno, uz obilje sunca. Umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar puhat će još u četvrtak. Jutra će biti hladna, ponegdje uz jutarnji mraz, a dnevna temperatura postupno će rasti, pa će krajem tjedna dosegnuti vrijednosti uobičajene za kraj ožujka.

Na moru će prevladavati sunčano, u početku još uz umjerenu i jaku buru koja će oslabjeti u petak. Nakon toga vjetar će biti većinom slab sjeverozapadni, prevladavat će sunčano, a prema kraju tjedna bit će i sve toplije.", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Prognoza za proljeće i ljeto

A njezina kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., nedavno je u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" visoka koncentracija peludi drveća u srijedu će ponovno biti u većini Hrvatske.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana