Utorak: vjetrovito, svježije, oborine većinom na jugu...

"Dolazi kiša sa sjevera", poznati su stihovi koji možda najbolje opisuju početak ovoga tjedna, koji će u meteorološkom smislu biti podjednak kao prošla dva - u početku s povremenom kišom, uglavnom u gorju i snijegom, i to većinom u malim količinama, koje neće značajnije umanjiti dosadašnju sušu, čak ni u područjima gdje će biti pljuskova i grmljavine, a prema kraju tjedna ponovno stabilnije, sunčanije i toplije, uz ipak u većini Hrvatske nižu temperaturu zraka nego što je bila tijekom prošloga vikenda.

Pritom će do četvrtka u mnogim krajevima biti vjetrovito, osobito na Jadranu, gdje će od noći na utorak jaka i olujna bura, gdjegod i s orkanskim udarima opet onemogućavati normalno prometovanje, a i temperatura zraka će se nakon uglavnom manjeg pada u ponedjeljak - prema sredini tjedna dodatno sniziti. Stoga će u kopnenom području od srijede ponovno biti mjestimičnog jutarnjeg mraza, vjerojatno najčešćeg u četvrtak, pa ako možete - zaštitite osjetljivije bilje.


Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

A zanima li vas dugoročnija prognoza - čak i za ljeto, pogledajte nedavno gostovanje Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing., u "Studiju 4" HRT-a. Također o proljeću i proljetnom vremenu, i to ne samo na meteorološki način, može se pročitati i u internetskom Meteo kutku HRT-a, koji je napisao Jurica Miljak, dipl. ing., iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Utorak -
vjetrovito i svježije, uz razvedravanje, a oborine još na jugu
dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno i svježije nego u ponedjeljak, uz najvišu temperaturu zraka oko 12 °C, a dojam svježine pojačavat će uglavnom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj još vjetrovitije, popodne i prolazno jak sjeveroistočnjak, a mogući su i olujni udari. Sunčana razdoblja bit će češća i dulja u drugom dijelu dana, uz najvišu temperaturu između 10 i 12 °C.

U gorju će još u noći i ujutro biti susnježice i snijega, a danju sve manje oblaka, uz umjeren do jak sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu uglavnom sunčano, no prilično vjetrovito uz jaku i olujnu buru, podno Velebita i s orkanskim udarima, koja će pojačavati osjet svježine.

Jake, na udare i olujne bure bit će i u Dalmaciji, pa će i more biti umjereno valovito i valovito. U prvom dijelu dana više oblaka, ponegdje i kiša, moguće i grmljavina, u višim predjelima unutrašnjosti i pokoja snježna pahulja.

Na jugu Hrvatske će se oblaci najdulje zadržati. Povremeno će padati kiša, lokalno moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom. Dnevna temperatura između 13 i 15 °C, no uz jaku buru s olujnim udarima doimat će se hladnije."

Sredinom tjedna jaka bura, na kopnu ponegdje mraz, a za vikend...

"Idućih će dana u kopnenom području
 temperatura ponegdje biti i niža od prosjeka za doba godine, a prema kraju tjedna, uz sve manje oblaka, ponovno viša. U srijedu će još prolazno puhati u mnogim krajevima jak sjeveroistočnjak, a zatim vjetar u slabljenju. Jutra hladna uz mogućnost za mjestimičan mraz, najvjerojatniji u četvrtak.

Jaka i olujna bura na Jadranu će idućih dana stvarati probleme u prometu, i cestovnom i pomorskom, ali ipak će u drugom dijelu četvrtka započeti svoje slabljenje, u petak pak ponegdje i okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, ponovo uz porast temperature prema kraju tjedna", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Prognoza za proljeće i ljeto

A njezina kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., nedavno je u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" visoka koncentracija peludi drveća u ponedjeljak će biti uglavnom na Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                           prognoza od sljedećeg dana