U nedjelju još sunčano i toplo pa nova promjena....

Kao i Svjetski meteorološki dan - i nedjelja biti sunčana i iznadprosječno topla, a već početkom novoga tjedna slijedi nova promjena vremena s padom temperature, većinom i kiše, u noći na utorak u gorju i snijegom, te sve češćim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, na Jadranu od ponedjeljka navečer jakom i olujnom burom, ponegdje i s orkanskim udarima, najprije na sjevernom Jadranu, zatim i južnije. Povremene mjestimične oborine u manjim su količinama moguće i u nastavku tjedna, uglavnom u kontinentalnom području, gdje od srijede pri tlu opet može biti mraza, a na Jadranu će sve do četvrtka bura barem ponegdje onemogućavati normalno prometovanje. Prema kraju tjedna ponovno se povećava vjerojatnost stabilnijeg, mirnijeg, sunčanijeg i toplijeg vremena, ali uz ipak malo nižu temperaturu nego tijekom ovoga vikenda.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

A zanima li vas dugoročnija prognoza - čak i za ljeto, pogledajte nedavno Dunjino gostovanje u "Studiju 4" HRT-a. Također o proljeću i proljetnom vremenu, i to ne samo na meteorološki način, može se pročitati i u internetskom Meteo kutku HRT-a, koji je napisao Jurica Miljak, dipl. ing., iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

U nedjelju još sunčano i iznadprosječno toploDunja Plačko-Vršnak: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano uz slab vjetar. Jutro svježe uz temperaturu između 1 i 4 °C, a najviša dnevna temperatura oko 21 °C.

Pretežno sunčano i ugodno toplo uz najvišu temperaturu između 19 i 21 °C bit će i u središnjoj Hrvatskoj.

Na zapadu također sunčano. Mala vjerojatnost za slab mraz postoji po kotlinama gorskih krajeva. Uz obalu sjevernog Jadrana još ujutro će puhati umjerena, rijetko gdje i jaka bura. Danju će prema otvorenom moru zapuhati umjeren sjeverozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more. Poslijepodnevna temperatura između 18 i 22 °C.

Sunčano i iznadprosječno toplo bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uz umjerenu buru, prema otvorenom sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura između 7 i 12 °C, a najviša dnevna od 21 do 23 °C.

I na jugu Hrvatske podjednako toplo, uz umjerenu, ujutro uz obalu ponegdje i jaku buru, danju prema otvorenom sjeverozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito, a vidljivost izvrsna."

Početkom tjedna nova promjena vremena

"U ponedjeljak na kopnu
postupan porast naoblake uz kišu, u sjevernim krajevima već prijepodne, a do kraja dana i drugdje. U noći, uz zahladnjenje, kiša će u višem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. U prvom dijelu utorka još će biti mjestimične kiše, u gorju i snijega, zatim će se vrijeme postupno smiriti, ali će biti osjetno hladnije. Od srijede djelomice sunčano. Puhat će umjeren, u utorak i jak sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu u ponedjeljak uz postupan porast naoblake. Kiše će navečer biti na sjevernom dijelu, a u noći na utorak te u prvom dijelu utorka i drugdje. U ponedjeljak navečer zapuhat će jaka i olujna bura, najprije na sjevernom dijelu, a zatim će se proširiti na cijeli Jadran. Od sredine tjedna sunčanije, ali i hladnije, te u početku i dalje vjetrovito. Prema kraju tjedna bura će oslabjeti, uz porast temperature zraka.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Prognoza za proljeće i ljeto

Dunja je nedavno u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" visoka koncentracija peludi drveća u nedjelju će biti uglavnom na Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                           prognoza od sljedećeg dana