Subota: sunčano i toplije, ali ujutro mraz i bura

Tijekom vikenda će diljem Hrvatske biti sunčano i iznadprosječno toplo uz najvišu temperaturu zraka uglavnom oko 20 °C, te ujutro uz sve rjeđi mraz u unutrašnjosti i buru na Jadranu.

No, već početkom novoga tjedna opet promjena vremena - podjednaka onoj s početka ovoga tjedna, a i prošloga - većinom s kišom, gdjegod i grmljavinom, uglavnom u gorju i snijegom, te prolazno jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom u unutrašnjosti i još jačom i dugotrajnijom burom na Jadranu, koja će ponovno prouzročiti ograničenja u prometu.

Valja upozoriti i na daljnju obavezu zimske opreme za vozila, koja će putnicima kroz gorsku Hrvatsku vrlo vjerojatno dobro doći potkraj ponedjeljka i u utorak. No, oprez je u prometu nužan i kod ovakvog, mnogima gotovo idealnog proljetnog vremena kakvo će biti tijekom vikenda. Uostalom, više o vremenu i prometu bit će u emisiji "Istrage prometnih nesreća" na HTV1, u subotu od 15,30 sati.

A z
anima li vas dugoročnija prognoza - čak i za ljeto, pogledajte nedavno gostovanje Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing., u "Studiju 4" HRT-a. Također o proljeću i proljetnom vremenu, i to ne samo na meteorološki način, može se pročitati i u internetskom Meteo kutku HRT-a, koji je napisao Jurica Miljak, dipl. ing., iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Svjetski meteorološki dan: sunčano i još toplije, ali ujutro još mraz i buraTomislav Kozarić: "U subotu će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano, uz slab vjetar, te najnižu jutarnju temperaturu zraka od -2 do 3 °C i najvišu poslijepodnevnu oko 19 °C.

Subota će u središnjoj će Hrvatskoj proteći uz sunčano, mirno i danju ugodno toplo vrijeme. A ujutro još ponegdje slab mraz uz najnižu temperaturu između -1 i 2 °C.

Sunčano će biti i na zapadu zemlje, ali ipak uz nešto vjetra. U gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu bura, podno Velebita ujutro mjestimice do jaka, a poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša temperatura većinom od 17 do 22 °C, a ujutro po kotlinama gorske Hrvatske još "blagi minusi".

Oko 0 °C u subotu ujutro ponegdje može biti i u nekim kotlinama u unutrašnjost Dalmacije, a uz obalu najniža temperatura od 8 do 12 °C. Danju posvuda sunčano s najvišom temperaturom između 19 i 23 °C. Ujutro slaba i umjerena bura, zatim zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz obalu često i jugozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more.

Gotovo isto i na krajnjem jugu Hrvatske - obilje sunca, u početku bura, a zatim zapadnjak i jugozapadnjak uz najvišu temperaturu oko 18 °C na nekim otocima do oko 23 °C u dolini Neretve.

U nedjelju još sunčano i toplo pa opet promjena!

U nedjelju na kopnu
još sunčano, većinom čak vedro i toplo. U ponedjeljak naoblačnje s kišom, a zatim uz sjeveroistočni vjetar i zahladnjenje, pa će u noći na utorak i u prvom dijelu utorka u gorju biti moguća susnježica i snijeg, a valja upozoriti i na mjestimice jak vjetar. U drugom dijelu utorka najvjerojatnije prestanak oborine, a sredinom tjedna i smanjenje naoblake te ponovno mogućnost mjestimičnog mraza.

I na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak pretežno sunčano, uz vjetar s mora, u ponedjeljak i jugo. Krajem ponedjeljka na sjevernom Jadranu naoblačenje s kišom i jakom burom - u narodu poznatom "trećom marčanom". U utorak će se ta bura, gdjegod i olujna, te oblaci s kišom, moguće i grmljavinom - proširiti na cijeli Jadran. U srijedu bi još moglo biti kiše, osobito na jugu, a zatim sunčanije.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing.

Prognoza za proljeće i ljeto

A njegova je kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., nedavno u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" visoka koncentracija peludi drveća u subotu će biti uglavnom na Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                          prognoza od sljedećeg dana