I dalje potrebna zaštita od hladnoće...

Proljeće je na kraju ovoga tjedna zakoračilo s velikim koracima, ali u sljedećem tjednu, slikovito, s dva manja će unatrag. Iako će tjedan započeti s pozitivnim najnižim vrijednostima temperature zraka ipak sredina tjedna donosi hladna jutra. Tada se najniže vrijednosti na kontinentu očekuju oko -3 °C. Dakako na visini 5 cm od tla bit će još hladnije te će biti neophodna zaštita napose povrtnica koje se uzgajaju na otvorenom. Nije na odmet pripremiti zaštitu, gdje je to moguće, i za procvale voćke. Najviše vrijednosti očekuju se u pojedinim danima u rasponu od 15 °C pa do 18 °C.

Manjak oborine

Osim hladnoće druga velika briga poljodjelaca jesu dosadašnje nedovoljne količine oborine. Najveći je manjak, sada već zabrinjavajući, u dijelovima Slavonije, jadranske obale i na otocima, gdje je do sada pala tek desetina prosječne količine za ovaj mjesec. Kiša na početkom novoga tjedna samo će malo ili nimalo poboljšati ove statističke pokazatelje, ali će je biti nedovoljno za podmirenje dosadašnjeg manjka.

Vjetroviti prvi dio tjedna

Nakon vjetrovite prve polovine tjedna ipak očekuju se povoljniji vremenskim uvjeti pa ih iskoristite za neophodne radova na otvorenom. A srednja dnevna temperatura tla na desetak centimetara dubine na kontinentu se očekuju u granicama od 7 °C do 10 °C, uzduž Jadrana od 12 °C do 14 °C, a samo na otocima i do 16 °C.

Bez obzira što nam je proljeće još uvijek sramežljivo, ipak od ponedjeljka vrijedi: "Blagovijest, goveda u obijest, riba u mrijest, čobani u nesvijest."


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.