Petak: sunčano i toplije, ali ujutro mraz, bura...

Povodom 21. ožujka - Svjetskog dana šuma, poznavajući njihovu svakodnevnu važnost, mogli bi se parafrazirati stari stihovi i još dodati:

"Šume, šume, najljepša vam hvala,
vaša uloga u klimatskom sustavu nije mala."


Sljedećih će dana, do ponedjeljka pretežno sunčanih, čak i vedrih, te sve toplijih - šume i cijela priroda sve više će pokazivati svoju proljetnu ljepotu i raznolikost. A raznolika će pritom biti i temperatura zraka pa će i dalje dobro doći slojevita odjeća, osobito u unutrašnjosti, gdje će jutarnja temperatura zraka joč često biti oko 0 °C, pri tlu i oko -5 °C, uz mjestimičan mraz, a poslijepodnevna sve bliža 20 °C. Bura još uglavnom u prvom dijelu petka može onemogućavati normalno prometovanja za jači vjetar osjetljivijim skupinama vozila.

Promjena vremena početkom novoga tjedna vrlo vjerojatno će biti nalik ovotjednoj - s kišom, u gorju i snijegom, uglavnom na Jadranu i grmljavinom, te ponovno često jakom i olujnom burom, barem na udare. No do tada - gotovo idila - s poslijepodnevnom temperaturom zraka u većini Hrvatske kao da je početak svibnja.


Unatoč naizgled idealnim vremenskim uvjetima u prometu je ipak nužan dodatni oprez jer će sunčano i relativno toplo vrijeme mamiti sve više ljubitelja dva kotača, a više vozila u prometu povećava i vjerojatnost prometnih nesreća. Prošle ih je godine tijekom vedrih dana bilo čak 66 % od ukupnog broja, u odnosu na 12 % onih koji su se dogodili u danima s oborinom. Detaljnije o djelovanju vremena na promet bit će u "Istragama prometnih nesreća", na HTV1, u subotu, 23. ožujka, na Svjetski meteorološki dan u 15,30 sati.

Svjetski dan voda: sunčano i toplije, ali ujutro mraz, buraU petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano, uz mjestimičnu kratkotrajnu maglu te većinom slab vjetar. Najniža temperatura zraka između -2 i 1 °C, a najviša poslijepodnevna uglavnom 16 i 17 °C.

Podjednako svježe jutro i relativno topli dan, uz tiho ili samo slab vjetar, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz dojam sunčana vremena, ali uz više oblaka i jutarnje sumaglice i magle nego tijekom četvrtka.

I po kotlinama gorske Hrvatske i unutrašnjosti Istre je ujutro moguća i magla i mraz - sasvim uobičajene pojave za ovaj dio godine, kao i najniža temperatura - u gorju i unutrašnjosti Istre -2 do 0 °C, a uz obalu sjevernog Jadrana od 6 do 8 °C. No, tijekom dana iznadprosječno toplo, uz pretežno sunčano vrijeme. Bura još uglavnom ujutro može remetiti promet za jači vjetar najosjetljivijim skupinama vozila.

Bura će u noći i ujutro puhati i u većinom sunčanoj Dalmaciji, a tijekom dana će je uglavnom zamijeniti maestral, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito, vidljivost izvrsna. Temperatura zraka ujutro uz obalu od 6 do 10 °C, a u unutrašnjosti niža, u Sinju i okolici gdjegod vjerojatno i oko 0 °C, pri tlu uz mogućnost slabog mraza. Najviša dnevna 19 do 21 °C!

Iznadprosječno će toplo biti i na jugu Hrvatske, te vedro ili malo oblačno, najprije uz buru, zatim maestral, te malo do umjereno valovito more.

Do ponedjeljka sunčano i još toplije, pa nova promjena!

Sljedećih dana diljem Hrvatske
 još toplije, ali je po nizinama unutrašnjosti i dalje moguć slab mraz, osobito u subotu. Vikend još pretežno vedar, uz mogućnost mjestimične kratkotrajne magle, te uz više oblaka u subotu uglavnom u Podunavlju. U ponedjeljak je pak gotovo sigurno novo naoblačenje, prema večeri i sve veća vjerojatnost kiše i jačanja sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Još zamjetnija promjena vremena vrlo je vjerojatna u utorak, kada je u gorju ponovno moguć snijeg, a osobito na Jadranu i pljuskovi s grmljavinom, te opet često jaka bura, mjestimice i olujna, barem na udare.

No, do tada pretežno sunčano, osobito za vikend i vedro, s rijetko gdje umjerenom burom pa maestralom, te iznadprosječno toplo, što je jamačno još vidljivije na priloženim grafikonima odstupanja ovogodišnje temperature zraka od prosječne najniže i najviše. Zahladnjenje s prvom ovomjesečnom burom, kao i ovotjedno s drugom, te treće u sljedećem tjedn - gotovo kao po tradiciji 3 "marčane" bure - samo će malo ublažiti iznadprosječnu toplinu ovog ožujka, koji će u mnogim hrvatskim krajevima biti među najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja, a ponegdje možda čak i rekordan.

Prognoza za proljeće i ljeto

O još nekim rekordima, kao i o dugoročnoj prognozi za ostatak proljeća i ljeto nedavno je u Studiju 4 govorila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Ostvare li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" visoka koncentracija peludi drveća u petak će ponovno biti u većini Hrvatske.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                         prognoza od sljedećeg dana