Četvrtak - toplije, ali ujutro mraz, bura...

Ako vam zbog povremenih oblaka i jakog vjetra, na Jadranu gdjegod i olujnog, te zbog ne odviše visoke temperature zraka - ova srijeda, iako i od UN-a priznata kao Međunarodni dan sreće - nije bila dovoljno sretna i dobra - vjerojatno će takvi biti sljedeći dani za koje, ako već niste - svakako pripremite sunčane naočale, a osobito za vikend i u ponedjeljak i kratke rukave. No, manje bi sretni u četvrtak mogli biti oni koji ne vole još uvijek ponegdje jaku i olujnu buru, a i u četvrtak i petak i neki poljoprivrednici, cvjećari i voćari, budući da je u većini kontinentalne Hrvatske velika vjerojatnost mjestimičnog mraza. A nezadovoljnika će jamačno biti i zbog vrlo vjerojatne nove promjene vremena u utorak. No, o tome detaljnije sljedećih dana, koji možda neće svima biti idealni, ali do nedjelje diljem Hrvatske svakako hoće - biometeorološki povoljni.

Zanima li vas dugoročnija prognoza - čak i za ljeto, pogledajte nedavno gostovanje Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing., u "Studiju 4" HRT-a, a o proljeću i proljetnom vremenu, i to ne samo na meteorološki način, može se pročitati i u najnovijem internetskom Meteo kutku HRT-a, koji je napisao Jurica Miljak, dipl. ing., iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Četvrtak - sunčanije i toplije, ali ujutro mraz, bura...dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu uz pretežno sunčano vrijeme temperatura danju porasti na oko 14 °C. No ujutro će uz vrijednosti između -1 i 1 °C mjestimice biti i mraza. Vjetar većinom slab sjeveroistočni.

U središnjoj Hrvatskoj također hladno jutro uz mjestimičan mraz, pa svakako zaštitite osjetljivije biljke. Dan će proteći uz sunčano vrijeme i ponegdje umjeren sjeveroistočni vjetar te temperaturu između 12 i 14 °C.

U gorju i osobito na sjevernom Jadranu još će biti vjetrovito. Duž obale će puhati jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, u prvom dijelu dana rijetko i orkanskim. Prema večeri bura će slabjeti. Oblaka će biti malo, na moru ponegdje i nimalo. Najviša temperatura od 10 °C u gorju do 16 °C na obali i otocima, no jutro će u Gorskom kotaru i Lici biti hladno, u ponekim kotlinama uz moguću maglu.

U Dalmaciji obilje sunca, a uglavnom će u unutrašnjosti, oblaci biti tek ukras na nebeskom plavetnilu. Puhat će umjerena i jaka bura, mjestimice i s olujnim udarima koja će navečer slabjeti. Pritom će more biti umjereno valovito i valovito. Danju temperatura zraka između 17 i 19 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, a jutarnja temperatura uzmeđu 7 i 12 °C. Oblaka će još biti uglavnom prijepodne, a zatim vedro. Puhat će povremeno jaka bura s olujnim udarima koja će prema kraju dana slabjeti.

Do ponedjeljka još toplije, a od utorka...

Idućih dana na Jadranu
će biti pretežno vedro, u dane vikenda uz dnevnu temperaturu i oko 20 °C. I bura će oslabjeti i okrenuti na većinom umjeren sjeverozapadnjak. U utorak se znatno povećava vjerojatnost novog naoblačenje i kiše.

Sunčani i stabilni dani do ponedjeljka će biti i na kopnu, a temperatura će rasti, u nedjelju i na vrijednosti ponegdje i više od 20 °C. No jutra će još biti hladna, pa valja upozoriti na mjestimičan mraz, osobito u petak i subotu. A uz obilje sunca i biometeorološke prilike će do nedjelje posvuda biti povoljne.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Prognoza za proljeće i ljeto

A njezina je kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., nedavno u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" visoka koncentracija peludi drveća u četvrtak će biti uglavnom na sjevernom i južnom Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                 prognoza od prethodnog dana