Utorak: većinom hladnije, ponegdje uz oborine, buru

Početak proljeća samo što nije,
a snijeg u gorju tragove krije.
Štoviše, ima ga i u nekim nižim predjelima,
kao da je neka prava zima!
I bura je zapuhala, druga "marčana",
ali uskoro će opet biti mirnijih i toplih dana.
No, prije njih, još malo i snijega i kiše,
a nekima se i zbog mogućeg mraza loše piše.

Osim snijega, kojeg je na Sljemenu palo čak 18 cm, u ponedjeljak je, u skladu s još jednom dugonajavljivanom promjenom vremena, mjestimice bilo i obilnije kiše, a poslijepodnevna je temperatura zraka u sjevernim krajevima unutrašnjosti bila niža i za više od 10 °C nego dan prije. Na sjevernom je Jadranu bura već poslijepodne onemogućavala normalno prometovanje, a još više će, i češće, tijekom utorka i srijede, kada će puhati na cijelom Jadranu. Pritom će u utorak biti većinom hladnije nego u ponedjeljak, a od srijede ponovno toplije, te stabilnije i sunčanije, od četvrtka sa slabijim vjetrom. No, upozoriti valja na veliku vjerojatnost mraza u kopnenom području, ponegdje već u srijedu, te osobito u četvrtak i petak pa agrometeorolozi preporučuju zaštitu osjetljivijeg bilja.

Zanima li vas dugoročnija prognoza - čak i za ljeto, pogledajte nedavno gostovanje Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing., u "Studiju 4" HRT-a, a o proljeću i proljetnom vremenu, i to ne samo na meteorološki način, može se pročitati i u najnovijem internetskom Meteo kutku HRT-a, koji je napisao Jurica Miljak, dipl. ing., iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Utorak: još hladnije, ponegdje uz oborine, na Jadranu bura i jugoTomislav Kozarić, dipl. ing.: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti hladnije nego u ponedjeljak, a uz većinom oblačno vrijeme, ponegdje će biti i kiše, uglavnom u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni.

Pretežno oblačno i u središnjoj Hrvatskoj, mjestimice s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana. Sunčanih će sati biti uglavnom u najsjevernijim krajevima. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, a najviša temperatura oko 9 °C.

U gorskim predjelima oblačno, uz snijeg i susnježicu, osobito u prvom dijelu dana, uz najnižu temperaturu oko 0 °C ili malo nižu. Na sjevernom Jadranu ponegdje kiša, a poslijepodne i kraća sunčana razdoblja s najvišom temperaturom oko 10 °C. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna, zbog koje će more biti umjereno valovito i valovito.

U Dalmaciji promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a mjestimice će biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Na sjeveru će puhati umjerena i jaka bura, a južnije od Splita jugo i jugozapadnjak, u okretanju na buru i sjeverozapadnjak.

Na jugu Hrvatske pretežno oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, a velika je vjerojatnost i za ponegdje jače pljuskove. Umjereno do jako jugo će slabjeti i na otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadnjak, a navečer će zapuhati bura. Najviša temperatura oko 15 °C."

Od srijede većinom suho i toplije, ali..

"U srijedu na kopnu uglavnom suho, uz postupno razvedravanje, pa će u nastavku tjedna prevladavati sunčano. Umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni vjetar će oslabjeti, pa će osobito u četvrtak i petak biti i jutarnjeg mraza. Dnevna pak temperatura u porastu, za vikend i oko 20 °C.

I na Jadranu u srijedu razvedravanje, a u Dalmaciji u početku još ponegdje malo kiše. Zatim pretežno sunčano i postupno toplije, a osobito u petak i subotu bit će i mnogo vedrine. U srijedu će u početku još umjerena i jaka bura, ponegdje i olujna - postupno slabjeti i poslijepodneve okretati na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing.

Prognoza za proljeće i ljeto

A njegova je kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., nedavno u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" visoka koncentracija peludi drveća i u utorak će biti u mnogim krajevima.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Premda u novome tjednu i kalendarski/astronomski počinje proljeće, agrometeorolozi DHMZ-a i dalje preporučuju zaštitu osjetljivijeg bilja od mraza, a i savjetuju provjeru odvodnih kanala zbog kiše, provođenje zaštite nasada i biljaka od razvoja bolesti i štetnika te još neke zanimljivosti, koje se detaljnije mogu spoznati u agrometeorološkoj prognozi pripremljenoj za Plodove zemlje.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana