Nedjelja - vjetrovitija i još toplija, a u ponedjeljak...

I u nedjelju se nastavlja ovo iznadprosječno toplo razdoblje, jedno od najtoplijih, ponegdje čak i rekordno toplo u znanoj povijesti mjerenja potkraj veljače i u prvom dijelu ožujka. Pritom će još biti većinom suho, uz iznimku uglavnom riječkoga područja i Gorskoga kotara, te relativno vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren i jak jugozapadnjak, gdjegod čak i s olujnim udarima, te jugo na Jadranu.

Od ponedjeljka u većini Hrvatske hladnije, uz povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu, uglavnom u gorju i snijeg, te uz sve češći sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu do večeri još jaču buru, gdjegod i s olujnim udarima. Do srijede će se bura proširiti i na jug Hrvatske, pri čemu će još biti povremenih mjestimičnih oborina.

U drugoj polovini tjedna vjerojatno stabilnije, sunčanije i ponovno toplije, ali u početku još u unutrašnjosti uz mogućnost mjestimičnog jutarnjeg mraza.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Zanima li vas dugoročnija prognoza - čak i za ljeto, pogledajte nedavno gostovanje Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing., u "Studiju 4".

Nedjelja - još toplija i većinom suha i sunčana, ali i vjetrovita...Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, uz slab i umjeren, na udare mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Temperatura ujutro između 6 i 10 °C, a poslijepodne 21 do 24 °C.

Podjednako relativno toplo i pretežno sunčano i u središnjoj Hrvatskoj, a i vjetrovito, uz jugozapadnjak, ponegdje s jakim, moguće i olujnim udarima, uglavnom sredinom dana i poslijepodne.

Dosta sunčanog vremena bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju. No, ponegdje će biti umjerene i povećane naoblake uz malo kiše, uglavnom na širem riječkom području, te mjestimice u unutrašnjosti Istre te u dijelu Gorskoga kotara. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, moguće s olujnim udarima u gorju, a na moru jugo.

Juga će biti i u Dalmaciji, uglavnom umjereno i jako, gdjegod vjerojatno i s olujnim udarima, pa će more biti umjereno valovito i valovito, posebice na otvorenome prema kraju dana. Prevladavat će sunčano, iako će mjestimice uz prolazno više oblaka postojati mala vjerojatnost za vrlo malo kiše.

I na jugu Hrvatske je sredinom dana moguća pokoja kišna kap, iako će biti većinom sunčano. Puhat će jugo, umjereno i jako, a najviša temperatura na obali i otocima bit će od 16 do 19 °C, u unutrašnjosti i do 21 °C.

Od ponedjeljka do srijede većinom hladnije, uz oborine, na Jadranu i buru...

U ponedjeljak oblačno s kišom, a uz nagli pad temperature u drugome dijelu dana i snijegom u gorju. Pritom će u središnjoj Hrvatskoj, ali i u Gorskome kotaru i zapadnoj Slavoniji najtopliji dio dana biti noć i jutro. U utorak još većinom oblačno ponegdje s kišom, u gorju i snijegom. Od sredine tjedna sve manja vjerojatnost za oborine, no u srijedu će još biti vjetrovito uz sjeveroistočnjak i sjeverac.

Na Jadranu će već u ponedjeljak bure biti na sjevernom Jadranu, a prema jugu će se još zadržati jugo, koje će u utorak okrenuti na jugozapadnjak i zapadnjak pa na sjeverozapadnjak. U Dalmaciji će pritom biti toplije nego na sjeveru. Tijekom ponedjeljka treba računati na povremenu kišu, moguće i grmljavinu, osobito na sjevernom dijelu. A u utorak i srijedu kiša, pa i lokalni pljuskovi, izgledniji prema jugu. Jaka i olujna bura će do srijede zapuhati i na jugu, a u drugom dijelu tjedna vjerojatno će biti manje vjetrovito.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing.

Prognoza za proljeće i ljeto

A njegova je kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., nedavno u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" visoka koncentracija peludi drveća u nedjelju će biti u većini Hrvatskoj

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                        prognoza od sljedećeg dana