Za radove povoljniji drugi dio tjedna...

Kraća promjena vremena s niskim temperaturama i naoblačenjem očekuje nas u prvoj polovini tjedna. Potom slijedi postupno sve toplije vrijeme i sunčani dani povoljni za nastavak radova na otvorenom.

Još uvijek potrebna zaštita osjetljiva bilja.

Najniža temperatura zraka očekuje se sredinom tjedna, u nizinama oko -1 °C, u gorju oko -5 °C te uzduž Jadrana oko 5 °C. Tako da je još uvijek potrebno voditi brigu oko zaštite osjetljiva bilja. Najviše pak temperature zraka očekuju se baš na početku tjedna, ali i na njegovom kraju, kada se očekuju vrijednosti oko 19 °C na istoku zemlje.

Provjerite odvodne kanale, radovi otežani zbog vjetra...

Promjena vremena početkom tjedna donosi i kišovito vrijeme diljem zemlje. Vrlo je vjerojatno da će obilnije količine oborine pasti nad dijelovima sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, pri čemu će u gorju padati i snijeg. Savjetujemo da provjerite odvodne kanale radi lakšeg otjecanja vode. Također, radovi na otvorenome uzduž obale bit će otežani i zbog jakog vjetra.

Provedite zaštitu nasada i biljaka od razvoja bolesti i štetnika

No, sunčani dani od sredine tjedna svakako će pridonijeti nakupljanju topline u biljkama i ubrzavanju vegetacijskog razvoja. A s obzirom na prethodnu kišu, stvorit će se povoljni uvjeti za razvoj biljnih bolesti i štetnika pa je stoga potrebno provesti odgovarajuću zaštitu nasada i biljaka sukladno njihovoj razvojnoj fazi.

U drugoj polovini tjedna povoljno za sjetvu

U nastavku tjedna vrijeme će također biti povoljno za sjetvu na otvorenom. Naime, srednja dnevna temperatura tla na desetak cm dubine početkom tjedna bit će nešto niža, no već u drugoj polovini tjedna očekuju se vrijednosti od 8 °C u nizinama do 12 °C uzduž Jadrana.

Dakle, u prvoj polovini tjedna kiša i jak vjetar uz obalu će ometati radove, no u nastavku očekujte i do 11 sati sijanja Sunca na dan.Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.