Subota: barem djelomice sunčano i toplije...

Za vikend pretežno sunčano i još toplije, uz jačanje jugozapadnjaka i juga. U ponedjeljak nova promjena vremena s mjestimičnom kišom, uglavnom na Jadranu i grmljavinom, te padom temperature zraka, u gorju i snijegom, te sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, na Jadranu sve češćom i jačom burom, najprije na sjevernom dijelu, do srijede i na jugu. U drugoj polovini tjedna povećava se vjerojatnost za ponovno stabilnije, sunčanije i toplije vrijeme, ali u unutrašnjosti uz mogućnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu...

Subota: barem djelomice sunčano i toplije...dr. sc. Tanja Renko: "U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljive naoblake, ali i sunčanih razdoblja, uz koje će temperatura biti malo viša nego u petak - najviša od 17 do 20 °C. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj će Hrvatskoj sunčana vremena biti više, osobito poslijepodne. Puhat će slab i umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadni i zapadni vjetar. Već će od jutra biti razmjerno toplo s najnižom temperaturom od 4 do 8 °C, a najvišom dnevnom i oko 20 °C.

Umjereno naoblačenje zahvatit će i dio gorske Hrvatske u prvom dijelu dana, no zatim će prevladavati sunčano, kao što će veći dio dana biti i na sjevernom Jadranu. U gorju će puhati umjeren jugozapadni vjetar, a na sjevernom Jadranu većinom slabo i umjereno jugo.

Na srednjem Jadranu također jugo, u početku slabo i umjereno, a prema večeri ponegdje na otvorenom i umjereno jako pa će more biti malo i umjereno valovito. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme najviša devna temperatura bit će uz obalu i na otocima od 17 do 19 °C, a u unutrašnjosti oko 20 °C.

Pretežno sunčan dan bit će i na jugu Hrvatske, gdje će također biti razmjerno toplo uz slabo i umjereno, navečer ponegdje i umjereno jako jugo.

U nedjelju još toplije te većinom suho, uz jugozapadnjak i jugo, a od ponedjeljka...

"U nedjelju u unutrašnjosti još toplije, često i uz temperaturu i iznad 20 °C, no osim neuobičajene topline dan će obilježiti i umjeren i jak jugozapadnjak. Prevladavat će sunčano vrijeme, a više će oblaka biti u gorju, uz poneku kap kiše ponajprije u riječkom zaleđu. U ponedjeljak jače naoblačenje s kišom, poslijepodne uz pad temperature u gorju ponovno i snijegom. Uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar utorak i srijeda bit će svježiji, a još će mjestimice biti kiše, u gorju i snijega. U drugoj polovini tjedna vjerojatno je stabilnije i toplije vrijeme.

Na Jadranu će u nedjelju uz jačanje juga oblaka biti sve više, no i dalje će u dosta predjela biti sunca, a malo kiše ponajprije će pasti ponegdje u Istri i oko Rijeke. U ponedjeljak će kiša biti češća, na sjevernom dijelu moguće i izraženija. Bura će zamijeniti jugo na sjevernom dijelu, a zatim će se do srijede postupno širiti i na ostatak obale pa će manje osvježenje na jug stići kasnije. Bura će u četvrtak oslabjeti, a vrijeme stabililizirati, pri čemu će vjerojatno prevladavati sunčano.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko.

Prognoza za proljeće i ljeto

A njezina je kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., nedavno u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.
PELUDNA PROGNOZA

Visoka koncentracija peludi drveća u subotu će biti u središnjoj Hrvatskoj, te na sjevernom i južnom Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                             prognoza od sljedećeg dana