Petak: u noći ponegdje oborine, pa većinom suho...

Red vožnje prolaznih naoblačenja s oborinama u ovome tjednu vjerojatno manje odgovara "noćnim pticama" koje žele suho vrijeme, a više su s njim zadovoljni oni koji ne priželjkuju oborine, kao primjerice u petak poslijepodne učenici tijekom prosvjeda za klimu ili oni koji priželjkuju oborine - ali ne tijekom vidljivog dijela dana. Glavnina kiše i snijega bila je u noći sa srijede na četvrtak, a u još manjim će količinama u mnogim hrvatskim krajevima biti i u noći na petak, tijekom kojeg pak slijedi većinom suho vrijeme, uz samo ponegdje umjeren sjeverozapadnjak, osobito na Jadranu, te uz uglavnom malo višu temperaturu nego sredinom tjedna, posebice najnižu jutarnju. Stoga će mraz u u petak biti jako rijetka pojava.

No, svakako će se posvuda, barem u nekom dijelu dana, vidjeti i nebesko plavetnilo, za čije je znanstveno objašnjenje zaslužan
Albert Einstein, rođen na π ("PI") dan prije točno 140 godina. Zahvaljujući dijelom i njemu, a dijelom i Stephanu Hawkingu, kojemu je ovaj četvrtak prva godišnjica smrti - i vremenska prognoza je danas pouzdanija nego nekada. Iako, ni sada, a pitanje i hoće li uopće ikada - biti sasvim pouzdana, pogotovo više dana unaprijed.

Primjer za tu nedovoljnu "preciznost" i promjenljivost imamo i ovih dana u mjesecu. Još u utorak je bila povećana vjerojatnost za stabilno, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme ne samo tijekom vikenda, nego i u većem dijelu sljedećega tjedna, a već od srijede se znatno povećala vjerojatnost - štoviše, sada djeluje gotovo pa sigurno - za ponovno hladnije i promjenljivije dane u novome tjednu, s povremenim mjestimičnim oborinama, u gorju opet i snijegom, te nakon jugozapadnjaka i juga za vikend - od ponedjeljka sve češće opet jakom, gdjegod i olujnom burom...


Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji.

Zanima li vas dugoročnija prognoza - čak i za ljeto, pogledajte Dunjino nedavno gostovanje u "Studiju 4", a ako još niste, iako ste planirali, ponešto prigovoriti, savjetovati i predložiti za Nacrt prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti - ovaj petak je posljednja prilika u e-savjetovanju...

Petak: u noći ponegdje oborine, pa većinom suho, još malo toplije...Dunja Plačko-Vršnak: "U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu i tijekom dana još ponegdje može biti povremene kiše, a češća sunčana razdoblja vjerojatnija su poslijepodne. Uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak najviša temperatura bit će oko 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i uglavnom suho. Poslijepodnevna temperatura između 13 i 16 °C.

Promjenljive naoblake bit će i u gorju, dok će na sjevernom Jadranu biti znatno više sunčana vremena. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i sjeverozapadni. Najniža temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre između 1 i 3 °C, na moru od 4 do 9 °C, a najviša dnevna između 10 i 14 °C, na moru oko 15 °C.

Pretežno sunčano bit će i na srednjem Jadranu, dok u unutrašnjosti Dalmacije može biti promjenljive naoblake. Puhat će umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, uz malo do umjereno valovito more. Danju ugodno toplo, uz temperaturu oko 16 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijeme. Ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, danju u okretanju na sjeverozapadni i zapadni vjetar."

Za vikend još toplije, uz jugozapadnjak i jugo, a od ponedjeljka opet...

"U dane vikenda na kopnu 
barem djelomice sunčano i još toplije, u nedjelju nerijetko uz temperaturu i višu od 20 °C. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, a uz više oblaka u nedjelju malo kiše može pasti u gorju. Početak sljedećeg tjedna donosi promjenu vremena uz kišu i zahladnjenje, s kojim će u gorju vrlo vjerojatno biti susnježice i snijega.

Na Jadranu pretežno sunčano, a u nedjelju uz više oblaka može pasti i malo kiše, uglavnom na sjevernom dijelu. Puhat će umjereno i jako jugo, uz porast temperature zraka. Od ponedjeljka umjereno do pretežno oblačno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Zapuhat će jaka, na udare i olujna bura uz zahladnjenje.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Prognoza za proljeće i ljeto

A Dunja je nedavno u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.Ponegdje rekordna toplina

Inače, srednja temperatura zraka prvog desetodnevlja ožujka, pa i dulje - od 25. veljače do 10. ožujka, diljem je Hrvatske bila jedna od najviših u znanoj povijesti ovog dijela godine, ponegdje u kopnenom području čak i rekordno visoka, čak i na meteorološkoj postaji DHMZ-a na zagrebačkome Griču, gdje se mjeri još od 1861. godine.

O agrometeorologiji i klimatskim promjenama u "Dobro jutro Hrvatska"

A o djelovanju ove iznadprosječne topline i promjena vremena na biljke, osim u uobičajenoj agrometeorološkoj prognozi u "Plodovima zemlje", ovaj je tjedan bilo i u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", u kojoj su doc. dr. sc. Maja Telišman-Prtenjak, doc. dr. sc. Željko Večenaj i prof. dr. sc. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka PMF-a govorili o djelovanju klimatskih promjena na vinogradarstvo, primjerice o povećanju šećera u grožđu i alkohola u vinu, kao i o učestalosti i intenzifikaciji tuče te još mnogobrojnim drugim zanimljivostima koje se još uvijek analiziraju u projektima VITCLIC i FIMO-CROHUN.
Petak - posljednji dan e-savjetovanja o Nacrtu prijedloga Zakona o meteo...

A one koje zanima Nacrt prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogli su, i još uvijek mogu, poslušati o njemu u emisiji Pro bono na HR Sljeme, u kojoj je gostovala dr. sc. Branka Ivančan Picek - ravnateljica DHMZ-a, a i prije i poslije toga ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje održano nedavno u Zagrebu, kao i predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", u srijedu, 13. ožujka. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, u skladu s peludnim kalendarom i iznadprosječnom toplinom posljednjih tjedana, u zraku biti još i više peludi nego prošlih dana, i to ne samo drveća. Stoga već sada može biti korisno poslušati savjete stručnjaka.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana