Četvrtak: razvedravanje, ali još ponegdje oborine...

U noći i ujutro u većini će Hrvatske, uz vjerojatnu iznimku istočnih krajeva, pasti barem malo kiše, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, a u gorju i snijega, koji je moguć i u nekim nizinama, osobito u unutrašnjosti Dalmacije. Tijekom četvrtka će pak biti uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz povremene oborine još uglavnom na jugu zemlje, a za vikend pretežno sunčano i ponovno osjetno toplije. Najnovije prognoze za sljedeći tjedan povećavaju vjerojatnost za ponovno hladnije dane, s povremenim oborinama, no za pouzdaniju prognozu bolje je pričekati sljedeće dane.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremo mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji. Zanima li vas dugoročnija prognoza - čak i za ljeto, pogledajte nedavno gostovanje Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing., u "Studiju 4", a ove srijede se u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorilo, između ostaloga, i o Nacrtu prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti...

Četvrtak: razvedravanje, ali još ponegdje oborine...

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu
biti djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar uglavnom slab. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, a najviša dnevna između 12 i 14 °C.

Podjednako će relativno toplo biti i u središnjoj Hrvatskoj, i pritom pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom i slabim vjetrom.

Na sjevernom Jadranu i u gorju barem djelomice sunčano. Tijekom noći oblačnije, mjestimice s kišom, a u gorju ponegdje i susnježicom i snijegom. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od -3 do -1 °C, uz obalu između 3 i 7 °C, a najviša dnevna od 9 do 11 °C, na moru između 12 i 14 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Oblačnije u noći i prijepodne, mjestimice s kišom, a u unutrašnjosti ponegdje može biti susnježice i snijega. Poslijepodne više sunčanih razdoblja. Puhat će umjerena do jaka bura i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, u unutrašnjosti oko 2 °C, a najviša dnevna uglavnom između 11 i 14 °C.

Na jugu Hrvatske podjednake vrijednosti, uz prijepodne umjereno oblačno vrijeme, ponegdje s kišom, zatim uglavnom suho i djelomice sunčano. Puhat će slaba do umjerena bura, prema otvorenom moru mjestimice i jak sjeverozapadnjak. More malo do umjereno valovito."

Od petka do nedjelja većinom suho i toplije, a od ponedjeljka...

"U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho, a za vikend pretežno sunčano i postupno sve toplije s dnevnom temperaturom zraka ponegdje i višom od 20 °C. Početkom tjedna promjenljivo, povremeno s oborinama i svježije. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, koji će u nedjelju ponegdje biti i jak, a zatim slab do umjeren sjeverni vjetar.

U petak i dane vikenda na Jadranu barem djelomice sunčano i toplije. U ponedjeljak i utorak promjenljivo, povremeno s kišom. U petak slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a u subotu će zapuhati umjereno jugo, koje će u nedjelju i ponedjeljak biti i jako. U utorak će jugo okrenuti na buru.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

Prognoza za proljeće i ljeto

A njegova kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., nedavno je u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.Ponegdje rekordna toplina

Inače, srednja temperatura zraka prvog desetodnevlja ožujka, pa i dulje - od 25. veljače do 10. ožujka, diljem je Hrvatske bila jedna od najviših u znanoj povijesti ovog dijela godine, ponegdje u kopnenom području čak i rekordno visoka, čak i na meteorološkoj postaji DHMZ-a na zagrebačkome Griču, gdje se mjeri još od 1861. godine.

O agrometeorologiji i klimatskim promjenama u "Dobro jutro Hrvatska"

A o djelovanju ove iznadprosječne topline i promjena vremena na biljke, osim u uobičajenoj agrometeorološkoj prognozi u "Plodovima zemlje", ovaj je tjedan bilo i u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", u kojoj su doc. dr. sc. Maja Telišman-Prtenjak, doc. dr. sc. Željko Večenaj i prof. dr. sc. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka PMF-a govorili o djelovanju klimatskih promjena na vinogradarstvo, primjerice o povećanju šećera u grožđu i alkohola u vinu, kao i o učestalosti i intenzifikaciji tuče te još mnogobrojnim drugim zanimljivostima koje se još uvijek analiziraju u projektima VITCLIC i FIMO-CROHUN.
U ovu srijedu u "Dobro jutro, Hrvatska" o Nacrtu prijedloga Zakona o meteo...

A one koje zanima Nacrt prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogli su, i još uvijek mogu, poslušati o njemu u emisiji Pro bono na HR Sljeme, u kojoj je gostovala dr. sc. Branka Ivančan Picek - ravnateljica DHMZ-a, a i prije i poslije toga ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje održano nedavno u Zagrebu, kao i predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", u srijedu, 13. ožujka. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, u skladu s peludnim kalendarom i iznadprosječnom toplinom posljednjih tjedana, u zraku biti još i više peludi nego prošlih dana, i to ne samo drveća. Stoga već sada može biti korisno poslušati savjete stručnjaka.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana