Srijeda: ujutro ponegdje mraz, navečer kiša, snijeg...

Za razliku od ponedjeljka u kojem smo u Lijepoj našoj - tako maloj, a tako raznolikoj zemlji imali i oblaka i sunca; i kiše i snijega; ponegdje i munja, gromova i tuče; naravno - i juga i bure; i topline i hladnoće - utorak je bio s meteorološkim pojavama znatno siromašniji dan, u kojem je pozornost mnogih vjerojatno ponajviše privukao jutarnji mraz u većini unutrašnjosti, uz "minuse" čak i mjestimice blizu mora, te jaka i olujna bura s orkanskim udarima.

Nakon u mnogim mjestima najhladnijeg jutra u dosadašnjem dijelu ožujka, u srijedu ujutro bit će većinom još hladnije, uz česti mraz, pa ako možete - zaštitite osjetljivije bilje. Prijepodne će još biti suho i barem djelomice sunčano, u nekim nizinama uz kratkotrajni mraz, te uz jugozapadnjak i jugo, a poslijepodne slijedi naoblačenje, zatim i mjestimična kiša, u gorju i snijeg, kojeg kasnije može biti i u nekim nizinama, osobito unutrašnjosti Dalmacije.

Oborine su ponegdje moguće i tijekom četvrtka i petka, kada će ponovno biti sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, gdjegod i sjeverozapadnog, na Jadranu i jake bure i tramontane, a za vikend ponovno jugozapadnjak i jugo, uz većinom suho i sunčano vrijeme, te novi osjetniji porast temperature.


Još detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji. Zanima li vas dugoročnija prognoza - čak i za ljeto, pogledajte nedavno gostovanje Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing., u "Studiju 4", a u "Dobro jutro, Hrvatska" u ovu srijedu govorit će se, između ostaloga, i o Nacrtu prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti...

Srijeda: ujutro ponegdje mraz, navečer kiša, snijeg...
dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu jutarnja temperatura biti malo niža od 0 °C, a danju će porasti na vrijednosti oko 12 °C. Bit će djelomice sunčano, povremeno u Podunavlju i Posavini uz umjeren jugoistočni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj gotovo bez vjetra, no u noći će na sjeveru puhati umjeren jugozapadnjak zbog kojeg će izostati jutarnji "minusi". No, u južnijim će krajevima jutarnja će temperatura biti "negativna". Prema večeri oblaka će biti sve više, a u zapadnijim predjelima može pasti i malo kiše.

Kiše već poslijepodne može biti na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će opet ponegdje pasti i malo snijega. Prvi dio dana sunčaniji, u unutrašnjosti uz hladno jutro, a duž obale temperaturu od 3 °C, na otocima do 8 °C. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni prema kraju dana će pojačati, pa će i more biti uglavnom umjereno valovito.

I u Dalmaciji popodne porast naoblake, a prema večeri ponegdje i kiša, u unutrašnjosti i susnježica i snijeg, kojeg prolazno jaka bura krajem dana može donijeti mjestimice i u priobalje. Danju vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugo. Jutro u unutrašnjosti hladno, a dnevna temperatura oko 12 °C.

Danju će podjednake vrijednosti temperature biti i na jugu Hrvatske, gdje će biti uglavnom suho i pretežno sunčano. Vjetar uglavnom slab, prema večeri i umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 4 do 6 °C, a u unutrašnjosti i oko 0  °C."

U četvrtak još ponegdje oborine i ponovno bura, a za vikend...

"Na kopnu u četvrtak uglavnom suho, samo u unutrašnjosti Dalmacije još uz kišu, ponegdje i snijeg. Petak nestabilan, a od subote sunčanije i uglavnom bez oborine. U petak na istoku zemlje prolazno će puhati umjeren do jak sjeverozapadnjak, a onda uz jugozapadnjak sve toplije, uz dnevnu temperaturu ponegdje i oko 20 °C.

I na Jadranu će od subote osjetno zatopliti uz jugo te uglavnom suho vrijeme. U četvrtak će još prolazno puhati jaka bura i sjeverozapadnjak, ponegdje i s olujnim udarima. Na jugu u noći i ujutro padat će kiša, ponegdje i obilnija, praćena grmljavinom, a i u petak postoji mogućnost za poneki kratkotrajni pljusak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Prognoza za proljeće i ljeto

A njezina kolegica Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., nedavno je u Studiju 4 otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.Ponegdje rekordna toplina

Inače, srednja temperatura zraka prvog desetodnevlja ožujka, pa i dulje - od 25. veljače do 10. ožujka, diljem je Hrvatske bila jedna od najviših u znanoj povijesti ovog dijela godine, ponegdje u kopnenom području čak i rekordno visoka, čak i na meteorološkoj postaji DHMZ-a na zagrebačkome Griču, gdje se mjeri još od 1861. godine.

O agrometeorologiji i klimatskim promjenama u "Dobro jutro Hrvatska"

A o djelovanju ove iznadprosječne topline i promjena vremena na biljke, osim u uobičajenoj agrometeorološkoj prognozi u "Plodovima zemlje", ovaj je tjedan bilo i u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", u kojoj su doc. dr. sc. Maja Telišman-Prtenjak, doc. dr. sc. Željko Večenaj i prof. dr. sc. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka PMF-a govorili o djelovanju klimatskih promjena na vinogradarstvo, primjerice o povećanju šećera u grožđu i alkohola u vinu, kao i o učestalosti i intenzifikaciji tuče te još mnogobrojnim drugim zanimljivostima koje se još uvijek analiziraju u projektima VITCLIC i FIMO-CROHUN.
U ovu srijedu u "Dobro jutro, Hrvatska" o Nacrtu prijedloga Zakona o meteo...

A one koje zanima Nacrt prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogli su, i još uvijek mogu, poslušati o njemu u emisiji Pro bono na HR Sljeme, u kojoj je gostovala dr. sc. Branka Ivančan Picek - ravnateljica DHMZ-a, a i prije i poslije toga ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje održano nedavno u Zagrebu, kao i predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", u srijedu, 13. ožujka. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, u skladu s peludnim kalendarom i iznadprosječnom toplinom posljednjih tjedana, u zraku biti još i više peludi nego prošlih dana, i to ne samo drveća. Stoga već sada može biti korisno poslušati savjete stručnjaka.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana