Vremenska prognoza, 9.3.2019.

I tijekom vikenda vrijeme bez znatnije promjene - pa će se diljem Hrvatske nastaviti ovo iznadprosječno toplo razdoblje, kao rijetko koje na početku ožujka, mjestimice čak i kao ni jedno do sada, te barem djelomice sunčano, uz povremeno umjeren i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, u subotu prolazno i sjeverozapadnjak. Samo će ponegdje pasti malo kiše, a uglavnom u prvom dijelu subote u južnijim će krajevima biti lokalno obilnijih pljuskova s grmljavinom.

P
očetkom novoga tjedna slijedi znatnija promjena vremena s češćom i većinom obilnijom kišom; umjerenim, mjestimice i jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, na Jadranu još jačom, na udare gdjegod i olujnom burom i tramontanom, te padom temperature na vrijednosti uglavnom oko prosječnih za sredinu ožujka, gdjekad i nižim. Tijekom ponedjeljka snijeg je u gorju gotovo siguran, posebice Gorskoga kotara i Like, kasnije i Dalmacije, a ponegdje će vjerojatno padati i u nižim predjelima. Moguć je i tijekom još hladnije sredine sljedećega tjedna, a prema njegovom kraju ponovno toplije, mjestimice možda čak i kao ovoga vikenda.  No, ipak ne kao što je bilo u četvrtak, pa ni na Međunarodni dan žena.

Stoga će, unatoč zahladnjenju, srednja temperatura zraka cijele prve polovine ožujka biti viša od prosječnih vrijednosti, ali ipak ne kao u prvom tjednu, kada je u većini unutrašnjosti od 6 do 8 °C viša od višegodišnjih srednjih vrijednosti.

O iznadprosječnoj toplini proljeća, a i prognozama za ljeto u četvrtak je u Studiju 4 govorila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a detaljniju prognozu za sljedeće dane pripremio je njezin kolega Tomislav Kozarić, dipl. ing.

Subota - djelomice sunčano i toplo, ali posvuda ne i suho...

Tomislav Kozarić: "U istočnoj će Hrvatskoj u noći još biti mjestimične kiše. No subotnje jutro donosi razvedravanje, te će danju biti uglavnom suho i djelomice sunčano. Vjetar slab, a poslijepodne do umjeren jugozapadni s temperaturom oko 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro malo svježije nego na istoku - danju toplije, uz djelomice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku, a ujutro ponegdje moguće još i koju kap kiše. Puhat će većinom slab i umjeren jugozapadnjak.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano, a više oblaka ponegdje bi još moglo biti u noći i ujutro. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na sjevernom Jadranu i južni, a krajem dana i jugo. Najniža temperatura od 3 °C u gorju do 11 °C na otocima, a najviša dnevna uglavnom od 13 do 16 °C.

U Dalmaciji u prvom dijelu dana još promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, a osobito prema jugu i pljuskovima, u početku moguće i intenzivnijim uz grmljavinu. Poslijepodne razvedravanje. Vjetar uglavnom slab zapadni i jugozapadni, na otvorenom i sjeverozpadni. Poslijepodnevna temperatura oko 16 °C.

Na jugu Hrvatske oblaci će se tijekom subote najdulje zadržavati, a osobito u prvom dijelu dana povremeno se očekuje kiša i grmljavina, ponegdje i izraženiji pljusak. Umjereno do jako jugo će slabjeti i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak, a more u smirivanju na malo do umjereno valovito. Najniža temperatura od 11 do 14°C."

U nedjelju još bez veće promjene, a u ponedjeljak kiša, hladnije, bura, u gorju i snijeg...

"U nedjelju na kopnu vrijeme bez veće promjene, osim što će biti vjetrovitije, uz mjestimice jak jugozapadnjak sredinom dana i poslijepodne. A u noći na ponedjeljak jače naoblačenje s kišom, zatim sjeveroistočnjak i zahladnjenje, pa snijeg u gorju neka ne bude iznenađenje. U utorak djelomično razvedravanje i ujutro hladnije, a zatim vrlo vjerojatno ponovno povremena kiša, uglavnom u gorju i snijeg.

Na Jadranu u nedjelju jugo, a malo kiše moguće na sjevernom dijelu. U ponedjeljak više kiše i grmljavina te mjestimice izraženiji pljuskovi. Na sjevernom Jadranu će najprije zapuhati jaka bura i temperatura se sniziti. U utorak prolazno razvedravanje, ali uz jak vjetar još hladnije. Zatim bura slabi, a ponovno raste vjerojatnost kiše.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.

O agrometeorologiji i klimatskim promjenama u "Dobro jutro Hrvatska"

A o djelovanju ove iznadprosječne topline i promjena vremena na biljke, osim u uobičajenoj agrometeorološkoj prognozi u "Plodovima zemlje", ovaj je tjedan bilo i u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", u kojoj su doc. dr. sc. Maja Telišman-Prtenjak, doc. dr. sc. Željko Večenaj i prof. dr. sc. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka PMF-a govorili o djelovanju klimatskih promjena na vinogradarstvo, primjerice o povećanju šećera u grožđu i alkohola u vinu, kao i o učestalosti i intenzifikaciji tuče te još mnogobrojnim drugim zanimljivostima koje se još uvijek analiziraju u projektima VITCLIC i FIMO-CROHUN.
Predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona

A one koje zanima Nacrt prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogli su, i još uvijek mogu, poslušati o njemu u emisiji Pro bono na HR Sljeme, u kojoj je gostovala dr. sc. Branka Ivančan Picek - ravnateljica DHMZ-a, a i prije i poslije toga ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje održano ovu srijedu u Zagrebu. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, u skladu s peludnim kalendarom i iznadprosječnom toplinom posljednjih tjedana, u zraku biti još i više peludi nego prošlih dana, i to ne samo drveća. Stoga već sada može biti korisno poslušati savjete stručnjaka.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.
prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana