Zaštitite osjetljivije bolje, pričekajte sa sjetvom...

U sljedeći tjedan treba zakoračiti s velikom dozom opreza. Naime tijekom većeg dijela tjedna, posebno na kontinentu, očekuju se prohladna pa i hladna jutra s minimalnim vrijednostima temperature zraka i do -6 °C, u gorskoj Hrvatskoj moguće i nižim. I uzduž Jadrana će biti svježe, a na visini 5 cm od tla, sve će te vrijednosti biti još osjetno niže. Stoga vodite brigu o zaštiti osjetljivog bilja.

I dalje vjetrovito. Povremena kiša, u gorju početkom tjedna i snijeg!

Maksimalne vrijednosti očekuju se u rasponu od 9 °C pa do 15 °C, i to uglavnom na samome početku pa opet na kraju tjedna. Napokon, početkom i sredinom tjedna za očekivati je kišu, u gorju i snijeg. Iščekivana količina kiše neće biti dostatna da podmiri dosadašnji manjak, a zbog vjetrovitog vremena koje se očekuje tijekom tjedna i ove će se količine brzo isparavanjem izgubiti. Usput, zaštitite nasade i od jakog vjetra.

Dani s povoljnijim vremenskim uvjetima očekuju se sredinom tjedna pa ih iskoristite za neophodne radova na otvorenom. A srednje dnevne vrijednosti temperature tla na desetak centimetara dubine na kontinentu u sljedećem tjednu bit će u blagom padu i očekuju se od 7 °C do 9 °C, a uzduž Jadrana u granicama od 12 °C do 13 °C ponegdje na otocima i do 15 °C.

Sa sjetvom je najbolje još pričekati

S bilo kakvom sjetvom pričekajte kraj tjedna pa ovisno o daljnjem razvoju vremenskih prilika donesite odluku. Ne zaboravite tijekom jutra na neophodnu toplinsku zaštitu osjetljivog bilja.

A kiša, pa makar i krajem dana, danas na blagdan Četrdeset mučenika, nije dobar znak jer:

"Mučenički dežd se četrdeset dni vleče. Ipak malo vjerojatno!"
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.