Vremenska prognoza, 8.3.2019.

Nakon mjestimice rekordno toplog četvrtka, u ponedjeljak ponegdje snijeg!?

Ovaj je četvrtak, 7. ožujka, u većini Hrvatske bio jedan od najtoplijih dana ove godine, a ponegdje i najtopliji.
Od trenutačno raspoloživih podataka s meteoroloških postaja DHMZ-a najviših - čak 24 °C - izmjereno je u Velikoj Gorici, Slavonskome Brodu, Sisku, Karlovcu, Kutini, Goricama pokraj Nove Gradiške, Belom Manastiru te na Bilogori pokraj Pitomače! Pritom vjerojatno ni na tim postajama, ali sigurno ni na zagrebačkima - ni u Maksimiru ni na Griču - nikada do sada tako visoka temperatura nije izmjerena tako rano u godini - u Maksimiru 23,2 °C, a na Griču 22,9 °C! Viša je do sada prvi put u godini izmjerena 11. ožujka u Maksimiru, te 17. ožujka na Griču. A podaci najviše dnevne temperature zraka na Griču postoje još od 1881. godine!!

Relativno će toplo biti i u nastavku tjedna, ali u većini kontinentalne Hrvatske manje nego u četvrtak. No, ponegdje u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu bit će čak i toplije, a zamjetniji pad temperature dogodit će nam se početkom sljedećega tjedna, kada će osjećaj hladnoće dodatno pojačavati povremeno umjeren, gdjekad vjerojatno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu većinom još jača bura i tramontana. Do tada i dalje jugozapadnjak i jugo - često umjereni, mjestimice i jaki, uglavnom na Jadranu i olujni, osobito u petak.

I dok je potkraj nedjelje, i osobito u ponedjeljak, s već najavljivanom izraženijom promjenom vremena, kiša gotovo sigurna diljem Hrvatske, u mnogim krajevima i u obliku pljuskova s grmljavinom, a ponegdje vjerojatno i s olujnim nevremenom, u gorju i snijegom - gdje će, kada i koliko biti kiše u nastavku ovoga tjedna za HRT je prognozirala Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.
A njezine prognoze, kao i njezinih kolegica i kolega iz Zagreba, Rijeke i Splita mogu se naći i u HRT METEO aplikaciji.

Prognoza za proljeće i ljeto

I ne samo to! Gostujući u rano poslijepodne u Studiju 4 na HTV4, Dunja je otkrila i najnoviju dugoročnu prognozu - i za proljeće i za ljeto! Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina - i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.

Međunarodni dan žena u RH - relativno topao, vjetrovit, ponegdje uz kišu...Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U petak će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačno, mjestimice uz kišu, pa i u obliku pljuskova, češćih u drugom dijelu dana. Povremeno će biti umjerenog jugozapadnjaka, uz najvišu temperaturu između 17 i 20 °C.

Iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te promjenljivo, s povremenom mjestimičnom kišom. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar.

Kiše, pa i u obliku pljuskova bit će povremeno i u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, gdje će puhati umjeren i jak jugozapadnjak, uz obalu i jugo, tijekom dana u slabljenju. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, na moru od 10 do 13 °C, a najviša dnevna između 13 i 17 °C.

I u Dalmaciji promjenljivo uz kišu, pa i pljuskove s grmljavinom. I dalje će biti vjetrovito uz jako, u početku i olujno jugo, te valovito, prema otvorenome i jače valovito more. Bit će relativno toplo, uz najvišu temperaturu zraka između 16 i 18 °C.

I na jugu Hrvatske će još puhati jako i olujno jugo, osobito u prvom dijelu dana, a prema večeri će slabjeti. Bit će djelomice sunčano, a kiše, pa i pljuskova s grmljavinom bit će uglavnom prema večeri i u noći. Jutarnja temperatura između 11 i 15 °C, a najviša dnevna oko 17 °C."

I sljedećih dana promjenljivo, za vikend još toplo, zatim...

"Za vikend na kopnu
djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i iznadprosječno toplo. Mjestimične kiše bit će uglavnom u subotu. Potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak porast naoblake uz kišu, a uz zahladnjenje u ponedjeljak u gorju može biti i snijega. Puhat će jugozapadnjak, u ponedjeljak sjeveroistočnjak. U nastavku novoga tjedna stabilnije nego u ponedjeljak, s temperaturom primjerenom dobu godine.

Na Jadranu će u subotu kiše i grmljavine biti uglavnom u Dalmaciji, a u nedjelju djelomice sunčano. U ponedjeljak jače naoblačenje uz kišu, često i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom te padom temperature zraka. Od utorka sunčanije i uglavnom suho. Nakon jugozapadnjaka i juga, početkom novoga tjedna zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

O meteozanimljivostima dosadašnjeg dijela godine, a i prognozi za proljeće i ljeto...O agrometeorologiji i klimatskim promjenama u "Dobro jutro Hrvatska"

A o djelovanju ove iznadprosječne topline i promjena vremena na biljke, osim u uobičajenoj agrometeorološkoj prognozi u "Plodovima zemlje", ovaj je tjedan bilo i u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", u kojoj su doc. dr. sc. Maja Telišman-Prtenjak, doc. dr. sc. Željko Večenaj i prof. dr. sc. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka PMF-a govorili o djelovanju klimatskih promjena na vinogradarstvo, primjerice o povećanju šećera u grožđu i alkohola u vinu, kao i o učestalosti i intenzifikaciji tuče te još mnogobrojnim drugim zanimljivostima koje se još uvijek analiziraju u projektima VITCLIC i FIMO-CROHUN.
Predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona

A one koje zanima Nacrt prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogli su, i još uvijek mogu, poslušati o njemu u emisiji Pro bono na HR Sljeme, u kojoj je gostovala dr. sc. Branka Ivančan Picek - ravnateljica DHMZ-a, a i prije i poslije toga ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje održano ovu srijedu u Zagrebu. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, u skladu s peludnim kalendarom i iznadprosječnom toplinom posljednjih tjedana, u zraku biti još i više peludi nego prošlih dana, i to ne samo drveća. Stoga već sada može biti korisno poslušati savjete stručnjaka.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem raspoloženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana