Premijerno na Hrvatskoj radioteleviziji nova dokumentarna serija "Nesreća"

Zagreb, 07. ožujka 2019. – Na Hrvatskoj radioteleviziji u ponedjeljak 11. ožujka na Prvom programu (HRT - HTV1) počinje emitiranje nove dokumentarne serije „Nesreća“.

Dokumentarna serija s igranim dijelovima u šest epizoda scenarista i redatelja Arsena Oremovića obrađuje neke od najvećih prometnih ili prirodnih nesreća u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata.
Svaka epizoda bavi se jednom od velikih tragedija izazvanih prometnim ili prirodnim uzrocima, a koje se od ostalih nesreća izdvajaju brojem žrtava ili specifičnim društvenim okolnostima.

Tako će analizirati tragediju 'mirogojskog' tramvaja br. 13 iz 1954. godine, veliku poplavu u Zagrebu 1964., željezničku nesreću na Glavnom kolodvoru u Zagrebu 1974., sudar britanskog i slovenskog aviona iznad Vrbovca 1976. (dvije epizode) te sudar brodova Aurora i Ilirija u dubrovačkoj luci Gruž 1992. godine. U seriji sudjeluju svjedoci tih događaja: nastradali, članovi njihovih obitelji, istražitelji, vještaci i drugi, koji s još uvijek puno živih slika i emocija govore o nekima od najtežih slučajeva 'crne kronike' u hrvatskoj povijesti.
Prva epizoda pod nazivom “Ljudi gdje mi je vlak“ govori o željezničkoj nesreći 1974. godine.

Pitanje iz naslova pripisuje se strojovođi Nikoli Kneževiću koji je, zajedno s pomoćnikom Stjepanom Vargom, 1974. godine zaustavio lokomotivu na zagrebačkom Glavnom kolodvoru bez putničkih vagona. Zbog brzine vagoni su iskočili iz tračnica i odveli u smrt više od 155 ljudi. Sve se to događalo pred očima pomoćnika stanice koji se prisjeća događaja. Svjedoče i teško ozlijeđeni policajac, istražitelj, patolog, sin optuženog pomoćnika strojovođe i drugi.
Prvu epizodu dokumentarne serije „Nesreća“ gledajte 11. ožujka na Prvom programu (HRT - HTV1)  Hrvatske radiotelevizije u 20 sati i 5 minuta.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr