Vremenska prognoza, 6.3.2019.

Premda su ovaj utorak trebale pasti sve maske, vrijeme će i u nastavku tjedna zadržati onu proljetnu, u većini Hrvatske jednu od najtoplijih znanih na početku ožujka. No, to ne znači da u srijedu ujutro ponegdje na kopnu neće biti slabog mraza!

Pritom će u srijedu i četvrtak prevladavati suho i sunčano, zatim oblačnije, uz povremenu kišu, posebice na Jadranu i pljuskove s grmljavinom, a osobito se u petak ne smije isključiti ni mogućnost mjestimičnog olujnog nevremena i tuče. Uostalom, ponegdje je, kao primjerice u okolici Zagreba, tih pojava već bilo u noći s utorka na srijedu. Neuobičajeno za ovo doba godine, i još noću, ali ne i odviše čudno s obzirom na dolazak vlažnijeg i hladnijeg zraka na odviše zagrijanu podlogu tijekom ovoga, ponegdje i rekordno toplog razdoblja ovako rano u godini. I dok su te pojave rijetkima drage, jamačno je mnogim poljoprivrednicima dobro došla kiša koja je pala u većini krajeva, iako u uglavnom u malim količinama. No, nije li "bolje išta, nego ništa"? Relativna suša traje već tjednima, a u Rijeci, primjerice, inače veleznanoj po kiši - ona je izostala čak tri tjedna. Zanimljivo je primijetiti i kako su na meteorološkoj postaji DHMZ-a na Medvednici blizu Sljemena u utorak ujutro izmjerili 2 cm snijega! Vjerojatnost njegove pojave u gorju ponovno se povećava u sljedećem tjednu.

A u nastavku ovoga tjedna, osim što će biti iznadprosječno toplo - bit će i prilično vjetrovito, ali ne zbog u pučkoj meteorologiji oko 7. ožujka poznate prve "marčane bure", nego zbog juga, na kopnu jugozapadnjaka, koji će od srijede poslijepodne do petka, mjestimice još i u subotu često biti jaki, gdjekad i olujni, pri čemu će i more biti sve valovitije, gdjegod i uzburkano. Nadajmo se, bez znatnijih posljedica, iako...Srijeda - većinom suho, sunčano i toplije, ali nakon svježijeg jutra, ponegdje i maglovitog.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
pretežno sunčano i poslijepodne toplije nego u utorak, ali ujutro svježije, mjestimice uz maglu, pri tlu vjerojatno i slab mraz. Najniža temperatura zraka na 2 metra visine od 0 do 2 °C, a najviša između 16 i 19 °C.

Podjednako relativno toplo poslijepodne bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a jutro će biti čak i malo svježije i maglovitije nego na istoku, pri tlu uz mogućnost slabog mraza. Jugozapadnjak će jačati pa će u gorju do kraja dana već biti i jak.

Vjetrovitije će poslijepodne biti i u Gorskome kotaru i Lici, a i na sjevernom Jadranu, gdje će jugo do večeri ponegdje vjerojatno biti i olujno, uz sve valovitije more. Vidljivost će osobito noći i u srijedu ujutro smanjivati sumaglica, gdjegod i magla, ne samo u nizinama nego i na moru. Prevladavat će sunčano, ali uz povremeno više oblaka moguća je gdjekoja kišna kap, uglavnom u Rijeci i okolici. Ujutro pak ponegdje na kopnu pri tlu slab mraz, koji je, kao i magla, moguć i u unutrašnjosti Dalmacije. Tijekom pretežno sunčanog dana zapuhat će umjereno, prema večeri i jako do olujno jugo, uz koje će temperatura porasti od jutarnjih oko 9 °C, u Zagori i samo oko 2 °C, na poslijepodnevnih 17 ili 18 °C.

I na jugu Hrvatske sunčano i relativno toplo, iako uz jutro malo svježije nego u utorak, te do večeri još uglavnom slabo jugo, prema otvorenome i umjereno.

U nastavku tjedna - iznadprosječno toplo i vjetrovito, od petka nestabilno...

Do kraja tjedna još toplije, ponajviše u još pretežno sunčani četvrtak
, kada će se poslijepodnevna temperatura ponegdje približiti rekordnim vrijednostima za ovaj mjesec. Pritom malo gdje može "pasti" dosadašnji apsolutni rekord za cijeli ožujak, ali je znatno vjerojatnije da će se u nekim mjestima izmjeriti do sada najviša temperatura zraka tako rano u godini. Od petka će ipak biti malo manje toplo nego u četvrtak, ali i dalje prilično vjetrovito, većinom uz jugozapadnjak, često i jak, gdjegod vjerojatno i s olujnim udarima. U većini će unutrašnjosti biti povremene mjestimične kiše, u petak ponegdje vjerojatno i u obliku pljuskova s grmljavinom, a ne smije se isključiti ni mogućnost mjestimičnog nevremena s tučom.

I na Jadranu od petka promjenljivo i nestabilno, a malo kiše na sjevernom dijelu može pasti i u četvrtak, uglavnom na riječkome području. Puhat će umjereno i jako jugo, gdjekad i olujno, posebice u četvrtak, na jugu i u petak, pri čemu će biti većinom još toplije nego u utorak i srijedu, uz mali dnevni hod temperature, te već ujutro uz vrijednosti oko prosječnih poslijepodnevnih za ovo doba godine, ponegdje čak i više, pa su moguće i neke nikad toplije noći i jutra u ovom dijelu godine, osobito u četvrtak i petak.

A ako vam nije dovoljno čudno ovo vrijeme kod nas, ono još čudnije u svemiru pogledajte u dokumentarcu "Najčudnije vrijeme u svemiru" na HTV1 od 21 sat.

Predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona

Oni pak koje zanima Nacrt prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogli su, i još uvijek mogu, poslušati o njemu u emisiji Pro bono na HR Sljeme, u kojoj je gostovala dr. sc. Branka Ivančan Picek - ravnateljica DHMZ-a, a i prije i poslije toga ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje održano ovu srijedu u Zagrebu. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, gotovo sigurno, u zraku biti još i više peluda nego prošlih dana, kada je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavio početak nove peludne sezone. Premda je tek početak ožujka to i ne treba čuditi, ne samo zbog poznavanja peludnog kalendara, nego i zbog iznadprosječne topline u većini Hrvatske posljednjih tjedana, koja je jamačno barem malo pridonijelo izraženijem razvoju biljaka. Stoga je u većini Hrvatske izmjerena visoka koncentracija peludi drveća, većinom čempresa, lijeske, johe i brijesta.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana