Vremenska prognoza, 1.3.2019.

Premda prognozirati ekstreme i rekorde nije uobičajeno ni zahvalno - ovih se dana pokazalo opravdanim i ispravnim!
28. 2. 2019. u povijesti mjerenja ostat će zapisan kao dan novih temperaturnih rekorda u veljači na nekim meteorološkim postajama DHMZ-a. Prema trenutačno raspoloživim podacima, koji se još trebaju i službeno potvrditi, nova najviša dnevna temperatura zraka je:
Sisak 23,5 °C
Zagreb Pleso 23,2 °C
Zagreb Maksimir 22,6 °C
Varaždin 22,5 °C
Bjelovar i Križevci 22,0 °C
Krapina 21,6 °C
a na postaji Zagreb Grič je s 21,6 °C izjednačen rekord postignut 16. veljače 1998. godine.
Kasnije analize vjerojatno će otkriti još poneku za veljaču ekstremno visoku vrijednost, primjereniju kraju svibnja, gdjegdje čak i početku lipnja, a ne zimskom mjesecu.


I u nastavku će ovoga tjedna i početkom novoga biti relativno toplo, ali ne kao u četvrtak, uz uglavnom manji dnevni hod temperature. U većini kontinentalne Hrvatske jutra će biti toplija, a poslijepodneva svježija. Na Jadranu će pak i najniža jutarnja temperatura i najviša poslijepodneva uglavnom biti viša nego u četvrtak. Pogled na nebesku vedrinu remetit će povremeni oblaci, iz kojih će mjestimice pasti i malo kiše, osobito u petak u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Zbog pada temperature u najvišem gorju može zalepršati i poneka snježna pahulja. Tijekom većinom suhe nedjelje tlak će zraka padati, a jugozapadnjak i jugo jačati pa će početkom novoga tjedna biti vjetrovito, uz češću kišu, ponegdje vjerojatno i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom...

Petak - oblačnije, ponegdje malo kiše...

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
bit će relativno toplo, štoviše - ujutro i toplije nego u četvrtak, ali poslijepodne ipak malo svježije, uz više oblaka, ponegdje i malo kiše - zanemarivo u odnosu na mnogima potrebnu količinu. Najniža temperatura od 2 do 6 °C, a najviša 15 do 17 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također promjenljivu naoblaku, te povremenu mjestimičnu slabu kišu, koje će biti i u Gorskom kotaru i Lici, pa i na sjevernom Jadranu, gdje je moguć i poneki pljusak s grmljavinom. Puhat će uglavnom slabo jugo, zapadno od Istre ujutro i burin pa sjeverozapadnjak. More uglavnom malo valovito, a vidljivost ponegdje može biti smanjena zbog sumaglice. Najniža temperatura od -2 do 2 °C, uz more 5 do 10 °C, a najviša uglavnom od 13 do 16 °C.

U Dalmaciji malo toplije i sunčanije nego na sjeveru, ali oblačnije nego u četvrtak, samo rijetko uz mogućnost za malo kiše. Uz slabo, prema otvorenome i umjereno jugo more će biti malo do umjereno valovito, podjednako kao i na jugu, gdje će vjerojatnost kiše do večeri biti najmanja u odnosu na druge hrvatske krajeve. Pritom će prijepodne biti sunčano, a poslijepodne sve oblačnije. Temperatura ujutro od 7 do 10 °C, u unutrašnjosti ponegdje i samo oko 2 °C, a poslijepodne uglavnom 16 i 17 °C

Vikend - većinom suho, na Jadranu i toplije, jačanje južine, a početkom novoga tjedna...

Relativno će se toplo zadržati i sljedećih dana, na kopnu najmanje u subotu, uz još poneku kišnu kap. Češća i obilnija kiša vjerojatno će padati tijekom oblačnijeg početka novoga tjedna, kada bi nekima mogao smetati i umjeren do jak jugozapadnjak, a na Jadranu još jače jugo, te pljuskovi i grmljavina. A prije toga - za vikend većinom sunčano i iznadprosječno toplo, čak i toplije nego u četvrtak, kada je vjetar s mora onemogućavao znatniji porast temperature. No, bura i tramontana u subotu će to promijeniti pa će i početak ožujka nastaviti stopama iznadprosječno tople veljače, a i cijele zime...

Predstavljanje Nacrta prijedloga Zakona

A one koje zanima Nacrt prijedloga Zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti mogli su, i još uvijek mogu, poslušati o njemu u emisiji Pro bono na HR Sljeme, u kojoj je gostovala dr. sc. Branka Ivančan Picek - ravnateljica DHMZ-a, a i prije i poslije toga ga pogledati na službenoj stranici https://esavjetovanja.gov.hr. Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom nacrtu trajat će do 15. ožujka, a njegovom boljem razumijevanju trebalo bi pomoći i javno izlaganje održano ovu srijedu u Zagrebu. Trenutačni zakon je u Hrvatskoj jedan od najstarijih važećih, čak iz 1978. godine!? Osim od stručnjaka - profesionalnih meteorologa - prijedlozi, savjeti, prigovori i dr. dobro će doći i od ostalih zaljubljenika u meteorologiju, posebice onih okupljenih u meteorološke udruge.

Njima je namijenjena i 1. DHMZ-ova radionica za ljubitelje meteorologije koja će se održati 20. ožujka 2019. godine u Zagrebu.

PELUDNA PROGNOZA

Do tada će, gotovo sigurno, u zraku biti još i više peluda nego prošlih dana, kada je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" objavio početak nove peludne sezone. Premda je tek završila veljača to i ne treba čuditi, ne samo zbog poznavanja peludnog kalendara, nego i zbog iznadprosječne topline u većini Hrvatske posljednjih tjedana, koja je jamačno barem malo pridonijelo izraženijem razvoju biljaka. Stoga je u većini Hrvatske izmjerena visoka koncentracija peludi drveća, većinom čempresa, lijeske, johe i brijesta.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Osim vremena ili unatoč njemu - vedrijem rasploženju možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


prognoza od prethodnog dana                                                                              prognoza od sljedećeg dana