Na HRT-u premijerna dokumentarna serija Živi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj

Zagreb, 28. veljače 2019. – Hrvatska radiotelevizija od nedjelje 3. ožujka na Prvom programu (HRT - HTV1) počinje s prikazivanjem premijerne dokumentarne serije Živi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj.
U prvoj epizodi pod nazivom Lipicanci - ponos slavonskih ravnica
vidjet ćete priču o prilagodbi ove izuzetne i plemenite pasmine, ratovima, zbjegovima, pripadanju, ali i uspjehu i preživljavanju. Lipicanci su postali dio tradicije iako nisu izvorna hrvatska pasmina, prilagodili su se prostoru i načinu života na kojem su se zatekli te su od prelijepog paradnog konja postali radni konji, koji su mukotrpno radili po slavonskim njivama i vukli težak teret.

Tijekom Domovinskog rata neki su stradali od metaka i granata, neki od gušenja, a mnogi su odvedeni i izbivali su dugih 16 godina. To je najduže razdoblje zbjega ergele na svijetu koja je zbog ratnih zbivanja napustila svoje štale. Građani Lipika, ali i cijele Hrvatske, nikad neće zaboraviti 13. listopada 2007., dan kad su se lipicanci vratili. 

Prva od četiri epizode serijala autora Damira Janečeka nosi naslov Lipicanci - ponos slavonskih ravnica, druga Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj - posljednji čuvari pašnjaka, treća Povijest i tradicija - tragovima konja te posljednja Konjička industrija - pogled u budućnost.

Prvu epizodu dokumentarne serije Živi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj možete pogledati u nedjelju 3. ožujka na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT - HTV1) u 20 sati i 40 minuta.
 

Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr